Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Chlapčeka (†4) zabil smrtiaci mozgožrút, keď sa hral na šmykľavke!

Drake Smith Zobraziť galériu (2)
Drake Smith (Zdroj: nydailynews.com)

NEW ORLEANS - V americkom štáte Lousiana zomrel iba štvorročný chlapec po tom, ako jeho mozog zamoril nebezpečný parazit. Štátni hygienici teraz zisťujú, ako je možné, že sa dostal do vodovodného potrubia, z ktorej rodina obete čerpala vodu.

Drake Smith sa koncom júla, keď okres Saint Bernard sužovali obrovské horúčavy, spúšťal na záhrade z vodnej šmykľavky. Netušil však, že voda je infikovaná smrtiacim parazitom naegleria fowleri, ktorý spôsobuje ťažkú formu meningitídy. Keď ho človek vdýchne, dostane sa mu do mozgu a začne ho požierať.

Chlapčeka (†4) zabil smrtiaci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: decodedscience.com)

Symptómy nakazenia sú veľmi podobné chrípke. Dostaví sa horúčka, bolesti hlavy, zvracanie a neskôr aj záchvaty a halucinácie. Smrť spravidla nastáva do dvoch týždňov. Pre Dereka si prišla 1. augusta.

Úrady teraz prešetrujú, ako sa parazit dostal do systému, ktorý rozvádza vodu do domácností. Pravidelne ho totiž prečisťujú chlórom, ktorý naegleria fowleri zabíja. "Začali sme do potrubia pridávať viac chlóru, aby sme zabránili takýmto ďalším tragickým prípadom," uviedla J. T. Laneová z lousianského Úradu verejného zdravotníctva.

Úmrtnosť na infikovanie amébou je veľmi vysoká. Toto leto ju podľa denníka New York Daily News prežila len dvanásťročná Kali Hardigová z Arkansasu. Za posledných desať rokov sa ňou v Spojených štátoch nakazilo 31 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu