Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cestovanie v čase je možné, ale iba do budúcnosti: Tvrdí vedec, ktorého poznáte z rádia!

Profesor Brian Cox. Tvrdí, že cestovanie v čase je možné. Zobraziť galériu (2)
Profesor Brian Cox. Tvrdí, že cestovanie v čase je možné. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA/LONDÝN - Na návrat do minulosti zatiaľ zabudnite, no do budúcnosti sa cestovať dá, aspoň v teoretickej rovine. Tvrdí to britský vedec Brian Cox, ktorý sa odvoláva na dobre známu Einsteinovu teóriu relativity.

"Dá sa postaviť stroj času? Odpoveď znie: Dá!" Takouto vetou zaujal štyridsaťpäťročný profesor Brian Cox britský vedecký festival. Nezabudol však dodať, že cestovanie v čase je možné iba do budúcnosti a to nenávratne. Akékoľvek návraty do minulosti vylúčil. Cox počas svojej prednášky v Birminghame uviedol, že cestovanie v čase sa už dokonca podarilo, hoci iba vo veľmi malej miere. Denník Daily Mail uvádza, že Brian Cox by mal svoju teóriu obšírnejšie vysvetliť na budúci týždeň. Zatiaľ povedal toľko, že cestovanie v čase je teoreticky vyriešené, stačí iba vyvinúť technológiu, ktorá dokáže prenášať veľké predmety, ako napríklad ľudský organizmus.

Podľa Daily Mail sa Cox pri svojom nápade odráža od Einsteinovej špeciálnej teórie relativity. Z nej vyplýva, že čím viac sa objekt približuje rýchlosti svetla, tým pomalšie pre neho čas plynie. Teoreticky, ak by sme poslali človeka do vesmíru a jeho vesmírna loď by sa pohybovala rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla, mohol by sa vrátiť na Zem o tisíce rokov neskôr, no sám by zostarol iba o zlomok tohto času. Tento princíp využili viaceré známe filmy, medzi inými aj klasika Planéta opíc. Tam sa ľudská posádka vesmírnej lode vrátila na Zem o tisíce rokov neskôr.

Profesor Brian Cox. Tvrdí,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Z muzikanta vedec

Brian Cox má za sebou zaujímavú minulosť. Má iba 45 rokov, no nosí Rád britského impéria, je členom Kráľovskej spoločnosti, má hodnosť profesora a je uznávaným odborníkom na časticovú fyziku. Cox má za sebou aj niekoľko populárno-vedeckých programov v BBC.

Má však za sebou aj kariéru profesionálneho muzikanta. Ešte nedávno hral na klávesy v popovej skupine D:Ream. Tento refrén je asi každému známy, no málokto vie, že za zvukom klávesových nástrojov stojí práve profesor Brian Cox:

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu