Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vtipkár Zeman: Českí poslanci sa smiali na Schwarzenbergov účet!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA – Český prezident Miloš Zeman dnes v Poslaneckej snemovni rozprával na tému zahraničnej politiky, pričom si doberal svojho rivala z prezidentských volieb Karla Schwarzenberga známeho tým, že neraz pred televíznymi kamerami "zadriemal".

Zeman rozoberal ich vzájomný vlečúci sa spor o vymenovanie veľvyslancov a vtom nachytal ministra zahraničných vecí s hlavou položenou na vládnej lavici. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Schwarzenberg sa so Zemanom niekoľko týždňov naťahujú o vymenovanie niektorých veľvyslancov. Schwarzenberg nesúhlasí s jeho návrhom vymenovať za veľvyslankyňu na Slovensku bývalú prvú dámu Liviu Klausovú, Zeman zasa blokuje Schwarzenbergových adeptov na veľvyslancov.

Zeman v dolnej komore českého parlamentu vysvetľoval rozdiel medzi ekonomickou diplomaciou a tzv. kariérnymi diplomatmi. V jednu chvíľu sa pri prejave obzrel na ministra zahraničných vecí Schwarzenberga, ktorý práve za jeho chrbtom podriemaval, a na okamih stíchol. V sále to vyvolalo smiech a potlesk.

Na záver prejavu prezident zdôraznil, že odmieta byť "strojom" na podpisy. Poslancom povedal, že ak chceli úradníka, ktorý sa "dobre naobeduje a potom zaspí", mali si zvoliť iného prezidenta. Vtom sa znovu obzrel dozadu na ministra zahraničných vecí - ten bol už však v strehu.

Zemanove posmešky voči Schwarzenbergovi vyvolali nevôľu u členov strany TOP 09, ktorej minister zahraničných vecí predsedá. Na protest opustili počas prezidentovho prejavu rokovaciu sálu snemovne, informoval web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu