Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Napätie prvého dňa konkláve ukončené: Zo Sixtínskej kaplnky vypustili čierny dym!

Na nového pápeža si ešte počkáme. Zobraziť galériu (37)
Na nového pápeža si ešte počkáme. (Zdroj: rv.va)

VATIKÁN - Zbor kardinálov dnes začal voliť pápeža. Konkláve však zatiaľ výsledok neprinieslo. Z komína Sixtínskej kaplnky pred ôsmou hodinou večer vypustili čierny dym, čo znamená, že v hľadaní novej hlavy katolíckej cirkvi sa bude pokračovať aj zajtra.

19:56 Veriaci opúšťajú Námestie sv. Petra. Meno nového pápeža sa však dozvieme možno už zajtra. Konkláve pokračuje aj v stredu.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: rv.va)

19:42 Z komína Sixtínskej kaplnky vyšiel čierny dym. Pápeža dnes kardináli nezvolili.

19:40 Malá kuriozitka: Pápežom teoreticky môže byť zvolený akýkoľvek katolík mužského pohlavia. V stávkových kanceláriách Paddy Power, Ladbrokes a William Hill má relatívne najpriaznivejší kurz spevák írskej rockovej skupiny U2 Bono. V prípade jeho zvolenia môže tipujúci svoj ​​vklad rozmnožiť tisícnásobne. Na talianskeho futbalistu Maria Balotelliho je vypísaný kurz 2500:1 a kanadský popový spevák Justin Bieber je absolútnym outsiderom s kurzom 10000:1.

19:35 Vatikánsky hovorca Federico Lombardi v pondelok odhadoval, že meno nového pápeža by mohlo byť známe do štyroch dní od začatia voľby, ktorá nemá jasného favorita. Niektoré mená sa však opakovane objavujú v širšom okruhu favoritov. U mnohých bookmakerov vedie milánsky kardinál Angelo Scola. Z Európanov potom vraj nie sú bez šance napríklad rakúsky kardinál Christoph Schönborn alebo Maďar Péter Erdö.

Okrem nich sa v okruhu favoritov často objavujú aj neeurópski kardináli ako sú Kanaďan Marc Ouellett, Peter Turkson z Ghany, Brazílčan Odilo Scherer, Francis Arinze z Nigérie alebo Luis Antonio Tagle z Filipín. Podľa rozsiahleho prieskumu CNN v jedenástich afrických krajinách je 82 percent tamojších obyvateľov presvedčených, že dozrel čas na to, aby sa pápežom stal Afričan. Len 61 percent respondentov sa však domnieva, že je na to pripravený aj svet.

19:22 Ľudí na Námestí sv. Petra vo Vatikáne neustále pribúda. S postupom času cítiť čoraz väčšie napätie. Čo ak pápeža naozaj zvolia ešte dnes?

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

19:08 Emeritný pápež Benedikt XVI. bude sprevádzať kardinálov voliacich jeho nástupcu, avšak len v modlitbách a z diaľky, z pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe. "Teraz v tichosti, no s hlbokým porozumením, je s nami všetkými v modlitbe," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Benediktovi XVI. podľa neho aktuálne informácie o situácii vo Vatikáne podáva jeho osobný tajomník Georg Gänswein.

19:00 Miesto, kam sa upierajú zraky celého sveta. Komín Sixtínskej kaplnky je zatiaľ bez dymu.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: rv.va)

18:44 Rakúsky kardinál a český rodák Christoph Schönborn patrí do širšieho okruhu favoritov pri voľbe nového pápeža. Jeho 92-ročná matka Eleonore ale dúfa, že syn sa najvyšším pontifikom nestane. V rozhovore pre rakúsky denník Kleine Zeitung vyjadrila obavy, že úrad je príliš náročný a že by sa už so synom takmer nevidela. "Celá rodina má strach, že Christoph bude zvolený pápežom," vyhlásila Schönbornová, ktorá žije v západorakúskej dedine Schruns. Tam po odsune sudetských Nemcov vyrastal aj Christoph narodený na sklonku vojny v roku 1945.

18:35 Na Svätopeterskom námestí čakajú v upršanom počasí na výsledky dnešného konkláve stovky veriacich.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: rv.va)

18:00 Vo Vatikáne sa očakáva krátke konkláve trvajúce len niekoľko dní. Prvé hlasovanie by sa podľa predpokladov malo uskutočniť už dnes. Ak sa tak zúčastnení kardináli rozhodnú, v čase medzi 19.00 a 20.00 h by sa mal z komína nad Sixtínskou kaplnkou objaviť dym - čierny v prípade neúspešnej voľby a biely, ak bude nový pápež zvolený. V nasledujúcich dňoch budú kardináli voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

17:35 Dvere kaplnky sú zatvorené. Konkláve sa začalo.

17:32 Z úst ceremoniára zaznelo: "Extra omnes". Všetci nepovolaní odchádzajú zo Sixtínskej kaplnky.

16:59 Účastníci konkláve predstupujú za sebou k stolu v prednej časti kaplnky, kde sa každý dotýka vystaveného evanjeliára a prednáša predpísanú vetu osobnej prísahy.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

16:54 Kardináli skladajú prísahu.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: rv.va)

16:46 Kardináli-volitelia opustili hotel a presunuli sa do Apoštolského paláca, kde sa zišli na modlitby v Paulínskej kaplnke. Odtiaľ nasledovala procesia do Sixtínskej kaplnky, kde sa o chvíľu zatvoria dvere a začne konkláve.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

15:45 O 19:00 by mal zo Sixtínskej kaplnky začať stúpať prvý dym, píše taliansky denník La Stampa. Prítomnosť dymu neznamená koniec. Ak je dym nad komínom čierny, konkláve pápeža nezvolilo a pokračuje. Biely dym znamená zvolenie nového pápeža. La Stampa cituje newyorského kardinála Timothyho Dolana, podľa ktorého by sme sa meno nového pápeža mohli dozvedieť vo štvrtok večer. Dolan očakáva, že inauguračná svätá omša by mohla byť 19. marca, v deň svätého Jozefa.

14:44 Predpoludňajšej omše v Bazilike sv. Petra sa zúčastnili aj dvaja preferovaní kardináli. Ghančan Peter Turkson a Američan Sean Patrick O'Malley. S menami možných favoritov sa totiž akoby roztrhlo vrece.

Peter Turkson (vpravo).
Zobraziť galériu (37)
Peter Turkson (vpravo).  (Zdroj: SITA)

Sean Patrick O'Malley
Zobraziť galériu (37)
Sean Patrick O'Malley  (Zdroj: SITA)

14:11 Agentúra AFP priniesla zoznam desiatich, ktorí sú považovaní za najväčších favoritov stať sa lídrom rímsko-katolíckej cirkvi: Talian Angelo Scola (71), Brazílčan Odilo Scherer (63), Kanaďan Marc Ouellet (68), Maďar Peter Erdö (60), Rakúšan Christoph Schönborn (68), Mexičan José Francisco Robles Ortega (64), Filipínčan Luis Antonio Tagle (55), Američan Timothy Dolan (63), Američan Sean O´Malley (68), Juhoafričan Wilfrid Napier (71).

13:45 Na zvolenie pápeža treba dvojtretinovú väčšinu, teda 77 hlasov. Kardinálovi, ktorý ju získa, položia otázku, či prijíma svoje zvolenie za pápeža. Ak odpovie kladne, nasleduje otázka, aké meno chce ako pápež používať. Potom mu ostatní kardináli vzdajú hold a sľúbia poslušnosť. Nový pápež si potom oblečie pripravené rúcho a ešte predtým, ako sa ukáže ľudu na Námestí sv. Petra, vstúpi v sprievode kamerlenga a ceremoniára do "komnaty sĺz", malej miestnosti v zadnej časti kaplnky s rozlohou 3x3 m, aby tam podľa tradície "ronil slzy nad svojou zodpovednosťou a nad rozsahom úloh, ktoré ho v cirkvi čakajú".

13:11 V miestnosti, zvanej aj komnata sĺz, kam sa nový pápež odoberie hneď po tom, ako prijme výsledok voľby kardinálov, sú už pripravené tri sady bielych reverend v troch rôznych veľkostiach. Pod vešiakmi je sedem škatúľ s červenými koženými topánkami rôznych veľkostí. Krajčírsky salón Gammarelli, ktorý už tradične šije odevy pre pápeža a vyššie duchovenstvo, dodal oblečenie pre nového pápeža v pondelok, aby bolo pripravené na okamih, keď z balkóna Baziliky sv. Petra zaznie "habemus papam" (máme pápeža) a objaví sa na ňom nový pápež, aby prvýkrát pozdravil zhromaždený dav.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

12:54 Po omši sa kardináli vrátili do hotela, kde ešte budú môcť byť v kontakte s vonkajším svetom. O 15.45 h kardináli-volitelia opustia hotel a presunú sa do Apoštolského paláca, kde sa zídu na modlitby v Paulínskej kaplnke. O 16.30 h sa v procesii vydajú z Paulínskej do Sixtínskej kaplnky, kde približne o 16.45 h z úst ceremoniára zaznie: "Extra omnes" (teda - "kto sem nepatrí, nech vyjde von"), a zavretím veľkých dverí kaplnky sa oficiálne začne konkláve, ktoré zvolí v poradí 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi. O 17.00 h po modlitbách by kardináli mali rozhodnúť o tom, kedy sa uskutoční ich prvé hlasovanie. Ak pristúpia k voľbe už dnes večer, v čase medzi 19.00 a 20.00 h by sa mal z komína nad Sixtínskou kaplnkou objaviť dym - čierny v prípade neúspešnej voľby, a biely, ak bude nový pápež zvolený. Ak sa tak nestane, kardináli-volitelia sa okolo 19.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde budú zhruba o 20.00 h večerať.

12:42 Na omši v zaplnenej Bazilike sv. Petra sa okrem kardinálov, vrátane nevoličov pápeža, mohli zúčastniť aj radoví veriaci. Lektori prečítali najprv úryvok z druhej Knihy proroka Izaiáša a List sv. Pavla Efezanom, potom zaznelo v latinčine spievaný úryvok z Evanjelia podľa sv. Jána. Dekan kardinálskeho kolégia povedal, že bohoslužbou "chceme od Pána vyprosiť pomoc pre otcov-kardinálov, skrze ktorých chce udeliť našej cirkvi nového pastiera". Pripomenul v tejto súvislosti známy Ježišov výrok o Petrovi: "Ty si Peter (Skala) a na tejto skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu." - Mt. 16:18. Potom sa Sodano venoval výkladu čítaní i evanjelia, pretože "nám pomáhajú "pochopiť poslanie pre Petra a jeho nástupcov".

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

12:19 Liturgia bola posledným okamihom, ktorý mohli sledovať a prenášať médiá. Doteraz sa ich u Svätej stolice akreditovalo 5600.

12:07 Vo Svätopeterskom chráme sa dopoludnia všetci kardináli prítomní vo Vatikáne zúčastnili omše za voľbu pápeža. Omšu, v ktorej úvode zneli tradičné gregoriánske spevy, slúžil dekan kardinálskeho zboru Angelo Sodano, ktorý vyzdvihol pôsobenie doterajšieho pápeža Benedikta XVI. Osem rokov jeho vlády označil za "žiarivý pontifikát". Po holde odstúpenému pápežovi zaznel chrámovou loďou búrlivý potlesk trvajúci okolo minúty.

11:58 Každodenný život vo Vatikáne neutícha ani kvôli voľbe pápeža. Bezdomovci si ustlali neďaleko Baziliky sv. Petra.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

11:46 Vatikánska televízia už na komín nasmerovala kamery, ktoré ho majú snímať v priamom prenose. Ako dlho bude voľba trvať, nie je vopred jasné. Komentátori ale napospol odhadujú, že meno novej hlavy rímskokatolíckej cirkvi by mohlo byť známe do piatku.

11:37 Ak najviac používaným menom medzi pápežmi bol Ján, podľa údajov svetových stávkových kancelárií sa najviac šancí dáva tomu, že novým pápežom bude tentokrát Lev, prípadne Gregor alebo Pius. Ak Jánov bolo v pápežskej histórii 23, pravdepodobnosť, že príde 24. pápež tohto mena, činí podľa serveru týždenníka The Economist 9,1 percenta. Naopak pri Levovi, ktorých bolo 13, sú šance podľa stávok údajne 42,1 percenta. Gregorov bolo 16 a pravdepodobnosť, že bude ďalší, je 16,7 percenta. Pápežov s menom Pius bolo 12 a teraz sa jeho šance pohybujú okolo 11,1 percenta.

11:24 V popoludňajších hodinách sa 115 kardinálov-voliteľov zíde v Sixtínskej kaplnke, kde sa budú modliť Litánie ku všetkým svätým a prosiť o ich pomoc pri voľbe nového pápeža. Vypočujú si aj meditáciu maltského kardinála, zložia sľub mlčanlivosti a potom pravdepodobne pristúpia k prvému kolu hlasovania.

11:20 Takto vyzerá dočasné útočisko nového pápeža v Dóme sv. Marty. Musí tu počkať, kým zrekonštruujú jeho apartmán v Apoštolskom paláci.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR)

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR)

11:09 Sixtínska kaplnka je pripravená na konkláve.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

10:58 V Svätopeterskom chráme sa koná slávnostná omša. Hlavným celebrantom je Angelo Sodano, dekan kardinálskeho kolégia, ktorý sa kvôli vysokému veku už na konkláve nezúčastní.

10:50 Aké bude meno nového pápeža sa veľmi predpovedať nedá. Pontifik si však nemôže zvoliť meno Benedikt, ani Peter. Medzi najobľúbenejšie však kedysi patrilo Pius a neskôr Ján.

 

10:48 Pre nového pápeža je už pripravené oblečenie v miestnosti vedľa Sixtínskej kaplnky. Je vyhotovené v troch veľkostiach.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

10:46 Priemerný vek kardinálov, ktorí dnes začnú voliť pápeža, je 72 rokov. Väčšinou sú to Európania. Najpočetnejšie je v konečnom počte 115 voličov zastúpené Taliansko s 28 kardinálmi. Nasledujú Spojené štáty americké s 11-člennou delegáciou a Nemecko so šesticou kardinálov oprávnených voliť. Je medzi nimi kardinál Walter Kasper, ktorý oslávil 80. narodeniny 5. marca, teda len niekoľko dní po začiatku obdobia sede vacante. Do konkláve vstupuje ako najstarší volič.

10:35 Dóm sv. Marty, prechodné útočisko kardinálov, luxusom veľmi neoplýva.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: blogspot.sk, sservatore Romano)

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: blogspot.sk, sservatore Romano)

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: blogspot.sk, sservatore Romano)

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: blogspot.sk, sservatore Romano)

10:18 Basketbalista Dennis Rodman chce byť všade. Nedávno sa stretol s lídrom Severnej Kórey Kim Čong-unom, teraz avizuje, že by rád videl aj nového pápeža.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TMZ)

10:11 Konferencia biskupov Slovenska informovala, že v prípade úspešnej voľby nového nástupcu Svätého Petra, sa uskutoční brífing pre novinárov na Slovensku. Dve hodiny po oznámení úspešnej voľby sa uskutoční brífing s predsedom KBS Mons. Stanislavom Zvolenským. Ak bude voľba úspešná do piatku včera, brífing bude v penzióne Zornička na Donovaloch.

09:56 Pocta vystúpiť na balkón Baziliky sv. Petra a oznámiť latinské Habemus Papam (Máme pápeža!), pripadla francúzskemu kardinálovi Jean-Louisovi Touranovi. Zmena by sa mohla udiať v prípade, že on by bol tým vyvoleným, ktorý bude viesť cirkev.

09:44 Svoje želiezko v ohni má aj susedné Rakúsko. Viedenský kardinál Christoph Schönborn (68) sa narodil v bývalom Československu, v dedinke Vlastislav neďaleko Lovosic. Po druhej svetovej vojne sa musela jeho rodina podriadiť Benešovým dekrétom a z územia odísť.

Christoph Schönborn
Zobraziť galériu (37)
Christoph Schönborn  (Zdroj: SITA)

09:30 Sixtínska kaplnka, kde sa bude konať konkláve, je od hotela vzdialená asi kilometer. Kardináli tam môžu ísť buď autobusom alebo pešo. Ak si zvolia druhú možnosť, budú ich sprevádzať príslušníci švajčiarskej gardy, aby sa tak zabránilo akémukoľvek kontaktu kardinálov s vonkajším svetom.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

09:24 Nový pápež bude v hoteli Domus Sanctae Marthae ubytovaný ešte niekoľko týždňov po svojom zvolení, kým sa neskončia rekonštrukčné práce v jeho vatikánskom byte. S prestavbou nebolo možné začať počas režimu sedisvakancie, lebo byt, ktorý užíval počas pontifikátu Benedikt XVI., musel byť v súlade so zaužívanými pravidlami zapečatený.

V päťposchodovom hoteli Domus Sanctae Marthae je 106 apartmánov, 22 jednolôžkových izieb a jeden luxusný apartmán. Hotel sa zvyčajne používa na ubytovanie hostí podujatí a konferencií organizovaných Vatikánom.

Dóm sv. Marty.
Zobraziť galériu (37)
Dóm sv. Marty.  (Zdroj: SITA)

09:13 Všetkých 115 kardinálov, ktorí sa dnes zídu na konkláve v Sixtínskej kaplnke na voľbe nového pápeža, bude ubytovaných v modernom hoteli Domus Sanctae Marthae na území Vatikánu. Jednotlivé izby budú prideľované žrebovaním, aby sa zabránilo vytváraniu klík medzi kardinálmi. Pri podávaní jedla sa však už kardináli budú môcť posadiť podľa vlastnej vôle, píše agentúra DPA.

09:03 "Pri minulej voľbe v roku 2005 existovala osobnosť, ktorá všetky ostatných kardinálov troj či štvornásobne prevyšovala, vynikajúci teológ. Hovoríme tu o Josephovi Ratzingerovi. Tentoraz to tak nie je. Bude sa voliť medzi dvoma, troma, štyrmi, dvanástimi kandidátmi. Teraz nevieme vôbec nič. Musíme počkať prinajmenšom na výsledky prvého volebného kola," povedal talianskemu denníku La Stampa lyonský arcibiskup Philippe Barbarin. Rovnakého názoru je jeho krajan, parížsky arcibiskup André Vingt-Trois, podľa ktorého existuje najmenej pol tucta vážnych favoritov.

08:44 Väčšina vatikanistov predpovedá súboj medzi reformistami, akými sú taliansky kardinál Angelo Scola či Marc Ouellet z Kanady, a konzervatívcami, ktorých typickými predstaviteľmi sú Brazílčan Pedro Odilo Scherer a Leonardo Sandri z Argentíny. Ako kompromisný kandidát sa uvádza najčastejšie maďarský kardinál Péter Erdő.

Péter Erdő
Zobraziť galériu (37)
Péter Erdő  (Zdroj: SITA)

08:30 Prísahu mlčanlivosti museli včera zložiť aj členovia obslužného personálu, ktorí budú od utorka zabezpečovať služby pre kardinálov-účastníkov konkláve, z ktorého vzíde nový pápež. Na obrade sa zúčastnilo približne 90 ľudí, medzi nimi lekári, čašníci, technici alebo zamestnanci, ktorí sa budú starať o čistotu priestorov. Každému, kto by prísahu porušil, hrozí, ako zdôraznil Vatikán, exkomunikácia.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

08:20 Katolícka cirkev potrebuje silného manažéra, ktorý dokáže riadiť byrokratický chaos Vatikánu. Uviedol to americký reverend James Martin, ktorý pred tým ako sa stal jezuitským kňazom, pracoval šesť rokov vo svete obchodu. K jeho názoru sa prikláňajú aj ďalší odborníci, podľa ktorých nový pápež nemusí byť účtovný alebo finančný kúzelník, ale musí "poskytnúť lepšiu "ochranu značky" a vyčistiť úrad, aby bol efektívnejší a zbaviť ho jeho škandalóznej povesti." Medzi takých by mali patriť kardináli: Sean O'Malley z Bostonu, Marc Ouellette z Quebecu, Donald Wuerl z Washingtonu, Daniel DiNardo z Houstonu alebo Angelo Scola z Milána.

07:55 Poľské portály píšu o tajných stretnutiach kardinálov v kaviarňach a na chodbách Vatikánu, ktoré sa stali súčasťou obdobia pred konkláve. Práve na nich sa mali formovať rôzne záujmové frakcie s cieľom presadiť toho, či onoho kandidáta na pápežský stolec. Lobby funguje jednoducho všade.

07:47 Vatikán pred začatím konkláve odmietol udeliť akreditáciu Gianluigimu Nuzzimu, ktorý vo svojej knihe Sua Santita (Jeho svätosť) použil tajné pápežské dokumenty a listy vynesené z Vatikánu. Publicista to včera oznámil na Twitteri a pritom sa posťažoval, že vo Vatikáne je nedostatok transparentnosti a slobody tlače. Nuzzi žiadal o akreditáciu, aby mohol sledovať dianie okolo konkláve, pre televíznu stanicu La7. Vatikán mu ju odmietol udeliť bez udania dôvodov.

07:22 Bolívijský prezident Evo Morales odporučil budúcemu pápežovi, aby vyskúšal kokové víno​​. Známy bojovník za medzinárodnú legalizáciu tejto plodiny tak urobil počas medzinárodnej konferencie OSN o drogách vo Viedni. Vyhlásil pritom, že vo Vatikáne bolo v minulosti toto víno ​​oceňovaným nápojom.

Evo Morales.
Zobraziť galériu (37)
Evo Morales.

07:00 Hlava rímskokatolíckej cirkvi musí byť zvolená dvojtretinovou väčšinou účastníkov konkláve. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi v pondelok odhadoval, že by meno nového najvyššieho pontifika mohlo byť známe do štyroch dní od začatia voľby. Tá nemá žiadneho jasného favorita.

06:44 Dnešné prvé kolo voľby by malo otestovať, ktorých kardinálov možno považovať za papabili, teda tých, ktorí majú šancu sa stať pápežom. Verejnosť sa však o priebehu konkláve nič nedozvie, pretože volitelia sú viazaní prísnou mlčanlivosťou. Len dym z improvizovaného komína nad Sixtínskou kaplnkou bude signalizovať výsledky hlasovania: čierny bude znamenať, že kardináli sa zatiaľ nedohodli, zatiaľ čo biely oznámi, že cirkev opäť má pápeža.

Napätie prvého dňa konkláve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

06:30 Takto bude vyzerať dnešný program voľby pápeža.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu