Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hlas ľudu: Nový pápež sa bude pravdepodobne volať Lev!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Prvou úlohou novozvoleného pápeža bude výber mena, ktoré o ňom niečo napovie, pretože bude porovnávaný s predchodcami s rovnakým menom. Ak najviac používaným menom medzi pápežmi bol Ján, podľa údajov svetových stávkových kancelárií sa najviac šancí dáva tomu, že novým pápežom bude Lev, prípadne Gregor alebo Pius.

Ak Jánov bolo v pápežskej histórii 23, pravdepodobnosť, že príde 24. pápež tohto mena, je podľa servera týždenníka The Economist 9,1 percenta. Naopak u Levov, ktorých bolo 13, sú šance podľa stávok údajne 42,1 percenta.

Gregorov bolo 16 a pravdepodobnosť, že bude ďalší je 16,7 percenta. Pápežov s menom Pius bolo 12 a teraz sa jeho šance pohybujú okolo 11,1 percenta.

The Economist pripomína, že do roku 533 si pápeži ponechávali meno, ktoré mali od narodenia. V danom roku sa ale nový pápež zdráhal ponechať si meno Merkurius podľa pohanského boha a vybral si meno Ján, ktoré mal naposledy pápež vládnucej vo Vatikáne v rokoch 1958 až 1963. Toto meno tiež majú najradšej liberáli a liberálni konzervatívci medzi najvyššími predstaviteľmi cirkvi.

Výberom mena Benedikt nadväzoval posledný pápež na Benedikta XV., Ktorý viedol cirkev tiež osem rokov, z toho prvá časť za prvej svetovej vojny, a tiež na svätého Benedikta, ktorý založil najstarší rehoľný rád. Zatiaľ nikto z 265 pápežov nebol natoľko trúfalý, aby sa pomenoval Peter II. po prvom následníkovi Ježiša Krista.

Tabuľka najčastejších mien pápežov a ich šance podľa stávkových kancelárií:

 Meno  Počet  Pravdepodobnosť podľa stávok (v %)
 Ján  23  9,1
 Benedikt  16  7,7
 Gregor  16  16,7
 Klement  14  5,9
 Inocent  13  2,9
 Lev  13  42,1
 Pius  12  11,1
 Štefan  9  3,8
 Bonifác  9  2,9
 Urban  8  2,9

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu