Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký deň pre cirkev: Poznáme presný program voľby pápeža!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Nadchádzajúca voľba pápeža, ktorá začne v utorok popoludní, sa riadi prísnymi pravidlami a program 115 kardinálov, ktorí sa jej zúčastňujú, je rozpočítaný na minúty. Takto bude vyzerať časový harmonogram konkláve, ktorý odsúhlasil kardinálsky zbor na rokovaní generálnej kongregácie. Všetky časy sú v SEČ.

Utorok 12. marca

7:00 Kardináli sa presťahujú do Domu svätej Marty (Domus Sanctae Marthae, DSM), kde sa budú zdržiavať po celú dobu konkláve. Izby im pridelia žrebom.

10:00 Začiatok omše vo Svätopeterskom chráme.

15:45 Po prestávke na obed sa kardináli presunú z DSM do Pavlovej kaplnky (Cappella Paolini) v Apoštolskom paláci, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Sixtínskej kaplnky.

16:30 Volitelia v slávnostnom oblečení sa sprievodom za spevu hymnu presunú do Sixtínskej kaplnky. Zaujmú tam miesta podľa vopred stanoveného poriadku.

16:45 Dekan kardinálskeho zboru prečíta kolektívnu prísahu. Potom idú všetci účastníci konkláve za sebou k stolu v prednej časti kaplnky, kde sa každý dotkne vystaveného evanjeliára a prednesie predpísanú vetu osobnej prísahy. Ešte pred samou voľbou teológ určený k prejavu pripomenie všetkým povinnosť zachovať mlčanie.

Nasleduje prvé kolo voľby. Volí sa pomocou lístočkov s textom "Volím za najvyššieho pontifika...", kam voliteľ dopíše meno. Lístoček sa preloží a vhodí do urny pred oltárom.

19:15 Nešpory (večerná pobožnosť)

19:30 Návrat do DSM

Veľký deň pre cirkev:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Streda 13. marca a prípadne nasledujúce dni až do piatka

6:30-7:30 Raňajky v DSM

7:45 Presun z DSM do Pavlovej kaplnky

8:15 Omša v Pavlovej kaplnke

9:30 Presun do Sixtínskej kaplnky a modlitba - takzvaná hora media čiže cirkevné hodinky podľa breviára, nasledujú dve kolá hlasovania

12:30 Návrat do DSM

13:00-16:00 Prestávka na obed

16:00 Kardináli sa vracajú do Sixtínskej kaplnky

16:50 Hlasovanie

19:15 Nešpory

19:30 Návrat do DSM

 

Čierny a biely dym

Voľba pápeža sa riadi znením osobitného dokumentu, ktorý pod názvom Universi Dominici Gregis vydal 22. februára 1996 pápež Ján Pavol II. Podľa tejto takzvanej konštitúcie sa každý deň môžu uskutočniť maximálne štyri kolá hlasovania - dve dopoludnia a dve popoludní.

Výsledky sa verejnosť dozvedá tradičným spôsobom, teda farbou dymu vychádzajúceho z komína Sixtínskej kaplnky. Po neúspešnej voľbe sa lístky pália spoločne s papierom a vlhkými pilinami, takže z komína stúpa čierny dym na znamenie, že sa kolégium ešte nezhodlo. Biely dym naopak značí úspešnú voľbu.

Špeciálna pec, kde sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Špeciálna pec, kde sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi uviedol, že dym by sa mal nad Sixtínskou kaplnkou objaviť po skončení hlasovania, teda okolo 12:00 a 19:00. Ak bude pápež zvolený v prvom z dvoch kôl, môže sa dym objaviť skôr. Práve dym vychádzajúci z komína pred stanovenou hodinou môže byť znamením, že konkláve už rozhodlo.

Ak pápež nebude zvolený počas prvých štyroch dní, bude nasledovať voľný deň určený modlitbám a rozjímaniu. Ďalej by sa pokračovalo tak, že po dvoch volebných dňoch by vždy nasledoval tretí deň voľna, a to až do 34. hlasovacieho kola 11. dňa večer. Ak by do tej doby nebol pápež zvolený, mení sa procedúra a naďalej sa hlasuje len pre dvoch kandidátov s najväčším počtom hlasov v poslednom kole. Pápež musí aj naďalej získať hlasy dvoch tretín voliteľov, teda 77 zo 115 prítomných kardinálov.

Favoriti na budúceho pápeža

Viaceré talianske médiá sa v piatok zhodli na dvoch favoritoch voľby nového pápeža. Sú nimi Angelo Scola (71) z Talianska a Odilo Pedro Scherer (63) z Brazílie, informovala tlačová agentúra DPA.

Scola, ktorý má údajne podporu amerických a nemeckých kardinálov, je vnímaný ako reformistický kandidát. Má však len obmedzené skúsenosti činnosťou Rímskej kúrie a inštitúcií, ktoré pomáhajú pápežovi spravovať cirkev.

Angelo Scola
Zobraziť galériu (8)
Angelo Scola  (Zdroj: SITA)

Scherer má na druhej strane podporu popredných kuriálnych kardinálov, ktorí by mohli byť naklonení zvoleniu neeurópskeho pápeža pod podmienkou, že post štátneho sekretára, druhého muža Vatikánu, dostane kardinál blízky kúrii.

Pedro Scherer
Zobraziť galériu (8)
Pedro Scherer  (Zdroj: SITA)

Britské stávkové kancelárie zase predpovedajú tesný súboj medzi troma favorizovanými kardinálmi, arcibiskupom milánskym Angelom Scolom, Peterom Turksonom z Ghany a ďalším Talianom, vatikánskym štátnym tajomníkom Tarcisiom Bertonem.

Peter Turkson
Zobraziť galériu (8)
Peter Turkson  (Zdroj: SITA)

Tarcisio Bertone
Zobraziť galériu (8)
Tarcisio Bertone  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu