Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Katalánci mieria k samostatnosti: Necítime sa ako Španieli!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BARCELONA - Katalánci práve rozhodujú o zložení nového regionálneho parlamentu. Výsledky volieb sleduje celá Európa, podľa prieskumov zvíťazia strany, ktoré požadujú samostatný štát.

"Väčšina ľudí je za nezávislosť. Strany, ktoré ju presadzujú v dnešnom hlasovaní, získajú minimálne 90 mandátov zo 135členného parlamentu," odhadol výsledok volieb pre server Lidovky.cz rodák z Katalánska Antony Ferand.


Favoritom volieb je strana Konvergencia a Jednota, ktorá chce už budúci rok vyhlásiť referendum o nezávislosti na Španielsku bez ohľadu na to, či s ním bude súhlasiť vláda v Madride. Tá pritom musí referendum posvätiť, aby bolo platné. "Niet pochýb, že by samostatné Katalánsko mohlo fungovať. Ide len o prechod k nezávislosti," myslí si katalánsky podnikateľ.

Katalánci mieria k samostatnosti:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Pokiaľ by sa Katalánsko, ako nezávislá krajina, stalo členom Európskej únie, patrilo by medzi najbohatšie štáty únie. "Barcelona je významný donor Európskej únie. Viac peňazí do Únie dáva, než od nej dostáva. Navyše katalánska metropola má veľmi dôležitý prístav a Únia si nemôže dovoliť o neho prísť," dodal Ferand.

Kataláncom sa nepáči, že údajne dotujú vládu v Madride. Protišpanielske nálady výrazne priživuje predovšetkým ekonomická kríza. "Dá sa povedať, že Katalánci Španielsko ekonomicky ťahajú. Oproti zostatku krajiny je tam situácia napriek kríze relatívne dobrá, ale vďaka finančnej kríze už pomyselná čaša pretiekla a väčšina ľudí chce samostatnosť," myslí si hispanistka Šárka Lebedová.

Stredomorská oblasť pri francúzskych hraniciach sa vždy od ostatného Španielska odlišovala vlastným jazykom, kultúrou i históriou. "Katalánci majú inú mentalitu. Medzi Španielmi a Kataláncami panuje napätie, ktoré sa prejavuje napríklad istou precitlivenosťou Kataláncov na to, keď niekto v ich krajine hovorí iba po španielsky,“ vysvetlila Lebedová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu