Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Katalánci sa búria, prvýkrát v histórii neodvysielali kráľov prejav

Kráľ Juan Carlos
Kráľ Juan Carlos (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky kráľ Juan Carlos sa so svojím tradičným štedrovečerným príhovorom neobjavil vo vysielaní štátnej katalánskej televíznej stanice, a to po prvý raz v jej 30-ročnej histórii. Udalosť tak ešte viac podčiarkla separatistické nálady Katalánska, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Oficiálnou príčinou zrušenia kráľovho príhovoru bol krátky štrajk zamestnancov proti znižovaniu rozpočtu a produkcie televízie. V čase kráľovho prejavu odvysielali náhradný program. Katalánsko sa dlhší čas sporí s centrálnou vládou v Madride ohľadom skracovania dotácií pre verejné služby regiónu, podotýka agentúra.

Juan Carlos sa v inkriminovanom prejave vyhol priamej diskusii ohľadom kontroverzných zámerov Kataláncov odtrhnúť sa od krajiny. Dôrazne však vyzval obyvateľov, aby sa v čase hlbokej, päť rokov trvajúcej hospodárskej krízy zjednotili a začali tak ťažiť z rozmanitosti jednotlivých historických regiónov Španielska.

Katalánsko ležiace na severovýchode krajiny je relatívne bohatým regiónom, ktorý produkuje približne pätinu celkového objemu výroby Španielska. Katalánsky líder Artur Mas (CiU) podporuje referendum o nezávislosti regiónu, ktoré sa uskutoční 9. novembra na budúci rok. Región má svoj vlastný jazyk a žije tu 7,6 milióna ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu