Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nobelova cena pre EÚ je zaslúžená, tvrdí Barroso

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Je to pocta pre 500 miliónov obyvateľov Európskej únie - týmito slovami ohodnotil dnešné rozhodnutie Nórskeho Nobelovho výboru udeliť tohoročnú cenu za mier Európskej únii predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

"Ide o spravodlivé uznanie pre jedinečný projekt, ktorý pracuje v prospech svojich občanov a v prospech celého sveta," uviedol Barroso počas stretnutia s novinármi v Bruseli.

Predseda EK pripomenul, že vo svojich začiatkoch EÚ pomáhala zotaviť sa európskym národom z ruín druhej svetovej vojny a podarilo sa jej spojiť národy pre spoločný mierový projekt, keď nadnárodné inštitúcie dnes zastupujú spoločné európske záujmy.

Udelenie Nobelovej ceny za mier podľa neho znamená, že aj v týchto ťažkých časoch, EÚ zostáva modelom hodným nasledovania pre ľudí a národy na celom svete.

V podobnom duchu sa dnes vyslovil aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy v tejto súvislosti poukázal na skutočnosť, že Nobelova cena za mier pre EÚ je zaslúžená, lebo Európe sa podarilo znovuzrodiť sa z druhej svetovej vojny a vďaka svojim neúnavným mierovým aktivitám môže byť EÚ považovaná za najväčšieho mierotvorcu v histórii ľudstva.

K prevažne pozitívnym a slávnostným vyhláseniam súčasných a bývalých štátnikov krajín EÚ k rozhodnutiu Nórskeho Nobelovho výboru, pribudlo aj jedno kritické stanovisko. Jeho autorom je britský euroskeptický poslanec Európskeho parlamentu Nigel Farage, podľa ktorého Nóri majú zvláštny zmysel pre humor.

"EÚ môže dostať túto naivnú cenu za mier, ale je isté, že únia Európanom nezaručila prosperitu. EÚ vytvorila chudobu a nezamestnanosť pre milióny ľudí. Za posledné dva roky únia prispela k prehĺbeniu nedôvery medzi severom a juhom Európy," uviedol Farage. Podľa neho si EÚ Nobelovu cenu za mier nezaslúži aj kvôli tomu, že sa angažovala v občianskom konflikte v Líbyi, pri odstraňovaní režimu Muammára Kaddáfího.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu