Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ďalšia tragédia na mori: Potopila sa loď so 150 utečencami, šiestich zachránili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CANABERRA - Šesť ľudí, ktorí prežili potopenie lode vezúcej desiatky utečencov, zachránili dnes pri pobreží Indonézie. Na palubu ich zobralo obchodné plavidlo, uviedla hovorkyňa austrálskej námornej záchrannej služby AMSA.

Loď podľa jej slov viezla približne 150 utečencov. Osud zvyšných pasažierov zatiaľ nie je známy. Posádka lode APL Bahrain, plávajúcej pod libérijskou vlajkou, si osoby plávajúce vo vode všimla 75 kilometrov juhozápadne od najväčšieho indonézskeho ostrova Jáva.

Podľa jej kapitána zachránenými sú muži z Afganistanu. Vo vode boli skoro 24 hodín, no ich stave je dobrý. Na palube potopeného plavidla boli aj ženy a deti. Agentúra AP informovala, že austrálski záchranári prijali telefonické volanie o pomoc od niekoho na palube lode už v stredu ráno. Volajúci tvrdil, že loď vezie 150 ľudí a má problémy s motorom. V tom čase sa nachádzala 15 kilometrov od Jávy.

Indonézske úrady po nej začali pátrať s dvoma člnmi a vrtuľníkom, ale nič nenašli. Do pátracej akcie je teraz zapojených viacero plavidiel, ktoré sa nachádzajú v oblasti. Pašovanie žiadateľov o azyl z krajín ako Afganistan, Irán a Srí Lanka v preplnených rybárskych lodiach z Indonézie do Austrálie má stúpajúcu tendenciu a nezriedka sa končí tragicky. Viac ako 90 ľudí zomrelo v júni, keď sa počas jedného týždňa potopili dve lode s utečencami. Od decembra minulého roka zahynulo na nebezpečnej ceste za lepším životom viac ako 300 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu