Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Najmenej 39 utečencov sa utopilo pri stroskotaní člnu so 100 ľuďmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ISTANBUL - Najmenej 39 ilegálnych imigrantov sa utopilo a veľa ďalších je nezvestných po tom, ako na skalách pri západnom pobreží Turecka stroskotal rybársky čln so stovkou ľudí, ktorým pašeráci sľúbili, že ich dostanú do Európy. Informovali o tom dnes tureckí predstavitelia. Približne 50 ľudí, zväčša z Iraku a Sýrie, dokázalo doplávať v Egejskom mori na breh, vzdialený iba 50 metrov.

Tí, ktorí prežili, povedali, že niekoľko ľudí zostalo uväznených v podpalubí potopeného plavidla, potápači sa ich pokúšali nájsť. Na palube sa nachádzalo veľa žien a detí. Guvernér pobrežného okresu Menderes v izmirskej provincii, Tahsin Kurtbeyoglu, v televízii vyjadril očakávanie, že počet obetí ešte stúpne.

Štátna televízia TRT informovala, že členovia skupiny predtým boli v hoteloch v tureckom Izmire, kde sa dohodli s pašerákmi, že ich zoberú do Británie. Turecké orgány zatkli dvoch Turkov, podozrivých z účasti na pašeráckej operácii. Prežilo 51 ľudí, ktorí boli v čase nehody na palube, a nie so zvyškom skupiny v podpalubí. Nie je jasné, kedy sa čln potopil, ale lode prevážajúce ilegálnych imigrantov absolvujú svoju cestu zvyčajne v noci.

Ilegálni imigranti z Ázie a Afriky sa už dlho snažia dostať do Európy cez Turecko a ich zúfalé snahy sa končia občas tragicky. Tisíce z nich sa pokúšajú každoročne preplávať vo vratkých člnoch z Turecka na grécke ostrovy.

Turecko prichýlilo 80.000 utečencov zo Sýrie, ktorí ušli pred občianskou vojnou vo vlasti. Väčšina z nich býva v táboroch zriadených v pohraničí. Niektoré krajiny sa obávajú, že sa Sýrčania budú pokúšať dostať ilegálne do Európy. Grécko v júli oznámilo, že posilnilo svoje hliadky na hraniciach s Tureckom na štvornásobok v obave z potenciálneho prílevu utečencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu