Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Izrael má čoskoro zaútočiť na Irán: Toto je približný termín!

Netanjahu vraj neverí uisteniam amerického prezidenta Baracka Obamu, že Spojené štáty dokážu prípadne zabrániť vývoju iránskej jadrovej bomby vojenskými prostriedkami
Netanjahu vraj neverí uisteniam amerického prezidenta Baracka Obamu, že Spojené štáty dokážu prípadne zabrániť vývoju iránskej jadrovej bomby vojenskými prostriedkami (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Izrael údajne zvažuje, že na Irán kvôli jeho jadrovému programu zaútočí ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Tvrdia to izraelské denníky Times of Israel a Jediot Achronot.

Izraelský premiér Benjamin Netanjanhu a minister obrany Ehud Barak sú vraj "skoro definitívne" rozhodnutí pristúpiť k útoku, hoci ho niektorí významní politici alebo zástupcovia armády nepodporujú.

Izrael považuje iránsky jadrový program za najväčšiu hrozbu pre svoju existenciu. Západ Teherán podozrieva, že sa snaží vyvinúť atómové zbrane, čo ale iránski predstavitelia popierajú a tvrdia, že krajina chce energiu z jadra využívať výhradne na mierové účely.

Podľa agentúry DPA nie je jasné, či Izrael útok proti Iránu skutočne plánuje, alebo či sa snažia vyvinúť nátlak na Teherán, aby ustúpil pri diplomatických rokovaniach. Netanjahu vraj neverí uisteniam amerického prezidenta Baracka Obamu, že Spojené štáty dokážu prípadne zabrániť vývoju iránskej jadrovej bomby vojenskými prostriedkami. Obama je totiž známy tým, že neprikazuje vojenské útoky bez súhlasu Organizácie Spojených národov a Arabskej ligy, napísala agentúra DPA. Toto vraj priviedlo Netanjahua k záveru, že Izrael musí konať sám.

Ak by Izrael na iránske jadrové zariadenia skutočne zaútočil krátko pred prezidentskými voľbami, znamenalo by to podľa denníka Jediot Achronot hanbu pre administratívu demokratického prezidenta Obamu a naopak výhodu pre jeho republikánskeho rivala Mitta Romneyho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu