Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dohoda o jadrovom programe medzi Iránom a Západom: Vo Viedni si podali ruky na 10 rokov!

Mohammad Javad Zarif, iránsky minister zahraničných vecí, vo Viedni
Mohammad Javad Zarif, iránsky minister zahraničných vecí, vo Viedni (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Irán a šesť svetových mocností uzavreli dnes vo Viedni komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na jej základe dôjde k zrušeniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Irán, výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného iránskeho diplomata.

 "Všetka tá tvrdá práca sa vyplatila a my sme uzavreli dohodu. Boh nech požehná náš ľud," povedal pre agentúru Reuters po maratóne rokovaní v rakúskej metropole Viedeň nemenovaný iránsky diplomat. Ministri zahraničných vecí Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Spojených štátov sa stretli približne hodinu po polnoci a následne dospeli k dohode, o ktorej sa rokovalo viac ako 20 mesiacov.

Dohoda je míľnikom vo vzťahoch medzi Teheránom a západnými štátmi, ktoré Irán podozrievajú, že svojím civilným jadrovým programom maskuje ambície vyvinúť jadrovú zbraň. Irán takéto obvinenia dlhodobo odmieta.

Ministri zahraničných vecí Iránu a šiestich svetových mocností sa stretnú dnes o 10.30 h na spoločnom zasadaní v centre Spojených národov vo Viedni. Po zasadaní bude nasledovať tlačová konferencia, na ktorej iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová prečítajú spoločné vyhlásenie. 

Jadrová dohoda s Iránom vyvolala zmiešané reakcie aj na Blízkom východe

Saudská Arábia vyjadrila dnes obavy, že komplexná jadrová dohoda medzi šiestimi svetovými veľmocami a Iránom prispeje k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v oblasti Blízkeho východu. Informovala o tom agentúra Reuters. Nemenovaný saudskoarabský predstaviteľ obvinil Teherán z toho, že svojimi aktivitami už destabilizoval Irak, Sýriu, Libanon či Jemen.

Ak by dosiahnutá dohoda zabránila Iránu v získaní jadrových zbraní, bolo by jej uzavretie "šťastným dňom" pre celý región. Ak však Teherán bude môcť vďaka dohode pokračovať šírení "zmätku", Blízky východ by sa mohol stať nebezpečnejším, než bol doteraz, uviedol citovaný predstaviteľ Rijádu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prvej reakcii označil uzavretie dohody s Iránom za "strašný omyl historických rozmerov". Teherán podľa jeho slov získa vďaka dohode bonus v podobe stoviek miliárd dolárov v hotovosti, ktoré mu umožnia pokračovať v šírení "agresie a teroru" v regióne i vo svete.

Netanjahu zdôraznil, že židovský štát nie je viazaný dohodou s Iránom a bude v prvom rade prihliadať na vlastné bezpečnostné záujmy. Ďalší izraelskí predstavitelia uviedli, že Izrael bude lobovať za zamietnutie dohody v americkom Kongrese. Bude tiež prísne sledovať, ako Irán plní dohodnuté podmienky, a v prípade ich porušenia sa bude usilovať o opätovné zavedenie medzinárodných sankcií voči islamskej republike.

Kongres USA má teraz na preskúmanie dosiahnutej dohody 60 dní a prezident Barack Obama sa bude snažiť o to, aby ju podporili demokrati i republikáni. Ak by aj Kongres dohodu zamietol, Obama by mohol jeho rozhodnutie zvrátiť uplatnením svojho práva veta. To by však podľa agentúry Reuters zatienilo dosiahnutie dohody, ktoré sa Obamova vláda snaží prezentovať ako svoj kľúčový zahraničnopolitický úspech.

Jeden z izraelských ministrov zdôraznil, že nevylučuje žiadnu z možností riešenia iránskeho problému. "Na stole sú všetky možnosti, diplomatické alebo iné," uviedol izraelský minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan, člen Netanjahuovej strany Likud. Sýrsky prezident Bašár Asad vyjadril presvedčenie, že "prelomová" jadrová dohoda s veľmocami uvoľní ruky Iránu, aby sa mohol výraznejšie angažovať v úsilí o stabilizáciu regiónu. Podľa agentúry Reuters tým dal najavo, že očakáva zvýšenie podpory Damasku zo strany Teheránu, ktorý je jeho hlavným regionálnym spojencom.

Uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe privítali aj tureckí činitelia. Ankara očakáva, že bude mať priaznivý vplyv na bezpečnosť a stabilitu celého regiónu a tiež podporí rast tamojšej ekonomiky. V podobnom pozitívnom duchu sa vyjadril tiež iracký minister zahraničných vecí Ibrahim Džafárí, ktorý sa dnes zúčastnil na konferencii v tureckej metropole.

Za vplyvné arabské krajiny Perzského zálivu sa k dohode zatiaľ oficiálne vyjadrili len Spojené arabské emiráty. Ich prezident šejk Chalífa ibn Saíd an-Nahaján zaslal gratulačné posolstvo iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu.

Jadrová dohoda je príkladom nenahraditeľnej úlohy dialógu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR víta jadrovú dohodu medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami. Dohoda podľa MZV potvrdzuje účinnosť medzinárodnej diplomacie a je ďalším príkladom "nenahraditeľnej úlohy dialógu" pri urovnávaní medzinárodných sporov.

"Oceňujeme vysoko odbornú, trpezlivú a náročnú prácu predstaviteľov zúčastnených krajín, vrátane bývalej i súčasnej podpredsedníčky Európskej komisie a vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej," informovalo MZV v stanovisku.

Dosiahnutie dohody vníma ako začiatok budovania vzťahov vyššej kvality medzinárodného spoločenstva s Iránom, ktorý musí vychádzať z dôsledného uplatňovania dohodnutých podmienok.
Irán a šesť svetových mocností uzavreli dnes vo Viedni komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na jej základe dôjde k zrušeniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Irán, výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu.

Ministri zahraničných vecí Británie, Nemecka, Francúzska, Ruska, Spojených štátov, Číny a Iránu sa stretli približne hodinu po polnoci a následne dospeli k dohode, o ktorej sa rokovalo viac ako 20 mesiacov. Dohoda je míľnikom vo vzťahoch medzi Teheránom a západnými štátmi, ktoré Irán podozrievajú, že svojím civilným jadrovým programom maskuje ambície vyvinúť jadrovú zbraň. Irán takéto obvinenia dlhodobo odmieta.

Americkí republikáni kritizovali jadrovú dohodu s Iránom

Americkí republikáni, ktorí majú väčšinu v oboch komorách Kongresu, kritizovali dnes dosiahnutú komplexnú jadrovú dohodu medzi šiestimi svetovými veľmocami a Iránom. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner vyhlásil, že dohoda neprispeje k zastaveniu šírenia atómových zbraní na Blízkom východe, ale pravdepodobne podnieti celosvetové preteky v jadrovom zbrojení.

Súčasný demokratický prezident USA Barack Obama podľa Boehnera v priebehu rokovaní s Iránom opustil svoje vlastné ciele, ktoré si stanovil pred ich začiatkom. Vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell kritizoval tie isté nedostatky, ktoré vyplývali už z predbežnej dohody. Prisľúbil však, že dokument podrobne preskúma, a to s ohľadom na to, či v konečnom dôsledku posilní alebo oslabí bezpečnosť USA a ich spojencov.

Ďalší prominentný republikán, predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Ed Royce, zdôraznil, že uzavretá dohoda nepožaduje, aby sa Irán vzdal technológií použiteľných na výrobu bômb. Podľa Roycea bude môcť Teherán za desať rokov vyvinúť nukleárny program na priemyselnej báze.

Americkí republikáni kritizovali jadrovú dohodu s Iránom

Podmienky dohody s Iránom ostro odsúdili aj viacerí uchádzači o republikánsku nomináciu pre prezidentské voľby v roku 2016. Senátor Lindsey Graham označil dosiahnutú dohodu za nebezpečnú a nezodpovednú a za "možný trest smrti pre Izrael". Podľa neho ide o dôsledok naivného prístupu prezidenta Obamu a jeho šéfa diplomacie Johna Kerryho k problematike Blízkeho východu.

"Každý senátor, ktorý by hlasoval za túto dohodu, by hlasoval za blízkovýchodné preteky v zbrojení a najväčšiemu štátnemu podporovateľovi terorizmu (Iránu) by poskytol 18 miliárd dolárov," vyhlásil Graham. Ďalší republikánsky kandidát a senátor Marco Rubio vyjadril očakávanie, že americký Kongres bude rovnako ako on hlasovať proti uzavretej dohode s Iránom. Podľa Rubia dohoda nielenže podporí iránsku expanziu v regióne, ale ohrozí aj národnú bezpečnosť samotných Spojených štátov.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry napriek kritickým vyjadreniam republikánov vyslovil presvedčenie, že Kongres dosiahnutú dohodu neodmietne. "Naozaj sa nedomnievam, že by sa ľudia otočili k dohode chrbtom," odpovedal Kerry na otázku, čo urobí Biely dom v prípade, ak by Kongres odmietol dohovor s Iránom väčšinou, ktorá by sa rovnala jeho vetovaniu.

Obama: Jadrová dohoda s Iránom nie je založená na dôvere, ale na preverovaní

Americký prezident Barack Obama dnes slávnostne oznámil uzavretie komplexnej jadrovej dohody medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Iránom. Vyjadril sa o nej ako o príležitosti, ktorú sa oplatí využiť. Varoval však, že bude vetovať akúkoľvek právnu normu, ktorá by zamedzila jej úspešnej implementácii. Obama v televíznom prejave na pôde Bieleho domu ďalej uviedol, že sa tým Teheránu zablokovali všetky cesty k vytvoreniu jadrových zbraní. Prelomová dohoda je podľa neho založená na preverovaní, a nie na dôvere, pričom odmietnuť ju by bolo "nezodpovedné", informuje agentúra Reuters.

Prezident Spojených štátov zdôraznil, že dohoda s Iránom nevyriešila všetky rozdielnosti oboma krajinami a že USA budú naďalej uplatňovať voči Teheránu sankcie kvôli porušovaniu ľudských práv a iným záležitostiam. Napriek tomu Obama vníma dohodu ako šancu pre pozitívnu zmenu v danom regióne.

Dohoda predstavuje pre Obamu víťazstvo na poli zahraničnej politiky, keďže ako prezidentský kandidát bol v roku 2008 kritizovaný za návrh, aby sa USA pokúsili o zmierenie so svojimi nepriateľmi.
      Na základe jadrovej dohody dôjde k uvoľneniu sankcií, ktoré v minulosti na Irán uvalili USA, OSN a EÚ - výmenou za súhlas, že Teherán dlhodobo obmedzí svoj jadrový program, o ktorom sa Západ domnieva, že slúži na vývoj jadrovej zbrane.

Putin: Svet si môže po uzavretí jadrovej dohody s Iránom vydýchnuť

Šesť svetových mocností, ktoré dnes uzavreli jadrovú dohodu s Iránom, učinili pevné rozhodnutie v záujme stability a spolupráce, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin. "Svet si teraz môže vydýchnuť. Napriek pokusom odôvodniť scenár založený na sile sa vyjednávačom podarilo spraviť pevné rozhodnutie v prospech stability a spolupráce," uviedol Putin vo vyhlásení publikovanom na webovej stránke Kremľa. Citovala ho agentúra Reuters.

Komplexná jadrová dohoda pomôže rusko-iránskej spolupráci v oblasti civilných jadrových aktivít a prispeje taktiež k boju proti terorizmu na Blízkom východe, dodal Putin. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v tejto súvislosti poznamenal, že dodávky zbraní do Iránu budú možné iba vtedy, ak to schváli Bezpečnostná rada OSN, a to ešte aj pred vypršaním embarga na dovoz zbraní.

Rusko sa spoliehalo na prísľub Washingtonu z roku 2009, že pokiaľ nebude uzavretá jadrová dohoda s Iránom, USA nerozmiestnia v Európe raketový obranný systém, podotkol zároveň šéf ruskej diplomacie.

Netanjahu: Jadrová dohoda s Iránom je dejinnou chybou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dnes uzavretú dohodu medzi Iránom a šiestimi mocnosťami o jadrovom programe Teheránu za dejinnú chybu. Izraelský premiér zároveň dodal, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby jadrové ambície Iránu zmaril, napísala agentúra Reuters.

"Iránu sa otvorí bezpečná cesta k jadrovým zbraniam. Mnohé z obmedzení, ktoré mali Teheránu zabrániť, aby dosiahol svojho, budú zrušené," povedal Netanjahu pred rokovaním s holandským ministrom zahraničných vecí Bertom Koendersom v Jeruzaleme. "Irán dostane jackpot, zlatú baňu v podobe stoviek miliárd dolárov, ktoré mu umožnia pokračovať v realizácii svojej agresie a teroru v tejto oblasti. Je to závažná chyba dejinných rozmerov," dodal izraelský premiér.

Schulz ocenil európsky prínos k dosiahnutiu jadrovej dohody s Iránom

Táto dohoda je dobrá pre Irán, je dobrá aj pre región a je dobrá pre globálnu bezpečnosť. Týmito slovami zhodnotil dnes uzavretú komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz. Dohoda vo Viedni podpísali Irán a šesť svetových veľmocí. Podľa Schulza to po rokoch sankcií a napätých vzťahov znamená začiatok novej éry vo vzťahu medzi Iránom a zvyškom sveta.

Predseda EP zablahoželal medzinárodným vyjednávačom a Iránu za ich neúnavnú a profesionálnu prácu pri hľadaní uspokojivej a vyváženej dohody. "Obe strany boli oprávnene vedené presvedčením, že spolupráca by mohla viesť k lepšiemu výsledku než konfrontácia," konštatoval Schulz.

V nadväznosti na výsledok aprílových rokovaní sa podarilo dosiahnuť dohodu aj o posledných zostávajúcich úskaliach. Schulz upozornil, že dôrazná realizácia dnešnej dohody bude kľúčom k vybudovaniu trvalej dôvery, hospodárskeho pokroku, diplomatickej spolupráce a tiež k riešeniu regionálnych konfliktov.

Schulz pripomenul, že úloha Európskej únie a troch európskych predstaviteľov bola zásadná pre úspech tejto dohody. Šéf EP v tomto smere poďakoval nielen terajšej šéfke európskej diplomacie Federice Mogheriniovej, ale aj jej predchodkyni v tomto úrade Catherine Ashtonovej, za ich neúnavnú prácu pre dosiahnutie dohody s Iránom.

Fabius: Jadrová dohoda s Iránom vydrží najmenej desať rokov

Komplexná dohoda o jadrovom programe, ktorú dnes uzavrel Irán so šiestimi svetovými mocnosťami, bude dostatočne pevná najmenej po dobu nasledujúcich desiatich rokov, pričom svetové mocnosti budú pozorne sledovať, ako Irán využíva peniaze získané vďaka uvoľneniu sankcií. Pre denník Le Monde to dnes uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Postoj konštruktívnej neústupnosti Paríža umožnil prijať dostatočne pevnú dohodu, ktorá vydrží najmenej desať rokov. V tomto duchu budeme dozerať aj na jej implementáciu," uviedol Fabius. 

Na otázku, či je znepokojený tým, že by sa Irán pomocou peňazí, ktoré mu budú plynúť z uvoľnenia západných sankcií, mohol pokúsiť destabilizovať región, šéf francúzskej diplomacie odpovedal: "Bude to jedna zo skúšok a my budeme nanajvýš ostražití." 
Fabius si nemyslí, že francúzske firmy budú Iránom potrestané za to, že Paríž počas rokovaní zastával tvrdý postoj. 

Ministri zahraničných vecí Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Spojených štátov sa stretli dnes približne hodinu po polnoci vo Viedni a následne dospeli k dohode, o ktorej sa rokovalo viac ako 20 mesiacov. Dohoda je míľnikom vo vzťahoch medzi Teheránom a západnými štátmi, ktoré Irán podozrievajú, že svojím civilným jadrovým programom maskuje ambície vyvinúť jadrovú zbraň. 

Viac o téme: ViedeňIránZápad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu