Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarského prezidenta, čeliaceho plagiátorstvu, by mohol vystriedať Martonyi

Pál Schmitt
Pál Schmitt

BUDAPEŠŤ – Maďarského prezidenta Pála Schmitta, ktorý čelí kauze plagiátorstva v súvislosti so svojou dizertačnou prácou, by mohol vystriedať na tomto poste minister zahraničných vecí János Martonyi, uviedol dnes maďarský ľavicový denník Népszava.

Podľa informácií periodika sa na schôdzke frakcií Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), ktorá sa konala minulý týždeň v Egri, premiér Viktor Orbán údajne vyjadril v tom zmysle, že sa nebude brániť výmene hlavy štátu.

Népszava podotýka, že Martonyiho meno sa v tejto súvislosti nespomína po prvý raz. Ako o možnom kandidátovi sa o ňom hovorilo už v roku 2009. Je to skúsený a uznávaný diplomat, ktorý bol šéfom diplomacie aj prvej Orbánovej vlády a ktorý i medzi členmi vlády patrí k populárnejším, pričom popularita Schmitta priebežne klesá.

"S úctou ďakujeme o Váš záujem, túto možnosť o reakciu však nemienime využiť," reagovala dnes kancelária prezidenta na žiadosť denníka o komentovanie danej situácie.

Maďarský spravodajský server hvg.hu ešte 11. januára zverejnil, že prevažná časť Schmittovej doktorskej dizertácie je totožná so štúdiou bulharského športového historika.

Podľa servera takmer 180 strán tejto dizertačnej práce je doslovným prekladom a prevzatím štúdie bádateľa a diplomata Nikolaja Georgijeva, ktorý svoje dielo napísal vo francúzštine.

Schmitt, ktorý bol v období rokov 1990-2010 predsedom Maďarského olympijského výboru (MOV), svoju dizertačnú prácu s názvom "Analýza programu olympijských hier novodobých dejín" predložil v roku 1992.

Prezidentská kancelária po vypuknutí kauzy podozrenie z plagiátorstva dôrazne odmietla a uviedla, že Schmittovu prácu posudzovali profesori histórie, ktorí ju ohodnotili najvyššou známkou, čo hovorí samo za seba. "Posúdenie obsahovej a formálnej stránky bolo ich právomocou," napísala kancelária.

Prečítajte si viac o Budapešti

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu