Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európske banky sú na pokraji kolapsu, čoskoro niektorá padne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nowpublic.com)

LONDÝN - Finančná kríza, ktorá ohrozuje budúcnosť Európskej únie, doľahla už aj na banky. Tie si navzájom prestávajú veriť a dokonca i požičiavať. Pád niektorej z nich je podľa britského denníka Daily Telegraph len otázkou času.

Viaceré talianske, francúzske a španielske banky už museli siahnuť na svoje zlaté rezervy. "Ak si niekto myslí, že sa situácia zlepšuje, potom zrejme nerozumie, o aký veľký problém tu ide. Myslím, že v priebehu niekoľkých týždňov môže padnúť nejaká veľká banka," cituje Daily Telegraph nemenovaného člena vedenia jednej významnej bankovej inštitúcie v Londýne.

Systém je podľa finančných analytikov "vystresovaný a praská a bez pomoci štátu nevydrží". Spomínané problémy pripustila aj Európska centrálna banka (ECB), od ktorej sú už teraz viaceré banky finančne závislé. Jej prezident Mario Draghi prisľúbil, že v prípade potreby sa nebude zdráhať prijať "neštandardné opatrenia" v snahe pomôcť tým bankám, ktoré to budú potrebovať.

Na minulotýždňovom summite EÚ sa Európsky úrad pre bankový dohľad vyjadril, že európske banky budú musieť čo najskôr navýšiť svoj kapitál o 114,7 miliardy eur. Dôveryhodnosť týchto informácií ako i samotnej inštitúcie však spochybnilo Nemecko aj Taliansko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu