Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kolaps bánk: Briti majú plán pre prípad finančnej skazy!

Polícia v Barcelone zasahovala proti demonštrantom. Rozhorčili ich úsporné opatrenia
Polícia v Barcelone zasahovala proti demonštrantom. Rozhorčili ich úsporné opatrenia (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ak by sa kvôli súčasnej kríze v eurozóne zrútil bankový systém Portugalska a Španielska, kam sa presťahovalo veľa najmä starších Britov, nenechá ich vláda v Londýne napospas osudu. Denník Sunday Times zistil, že ministerstvo zahraničia pre prípad finančnej katastrofy na juhu Európy chystá plán na záchranu svojich občanov.

Ministerstvu zahraničia v Londýne robí starosti, že Briti, ktorí sa odsťahovali na juh a investovali tam svoje úspory, by mohli skončiť bez finančných prostriedkov. V situácii, kedy by sa zrútil bankový systém, by hrozilo, že si ľudia nebudú môcť vyberať peniaze a finančné ústavy im zrušia pôžičky. Podľa katastrofického scenára by v takejto situácii mohli na letiskách kočovať tisícky Britov, ktorí by sa nemali za čo dostať domov.

V Španielsku podľa Sunday Times žije milión Britov a v Portugalsku 50-tisíc.

Ministerstvo zahraničia v Londýne preto uvažuje o tom, že by do oblasti južnej Európy poslalo lietadlá, lode a autobusy, ktoré by evakuovali Britov, ktorí sa ocitli na mizine. Aj keď sú vklady v Španielsku a Portugalsku poistené do výšky 100-tisíc eur, obmedzia vraj banky výbery, aby sa ľudia nesnažili vybrať všetky peniaze naraz a utiecť z krajiny.

Plány evakuácie vychádzajú zo skúseností, aké Británia urobila v roku 2006 počas vojny medzi Izraelom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh. Vtedy pre svojich občanov žijúcich v Libanone poslala vojnové lode. Vláda v Londýne by Britom mohla tiež poslať finančnú pomoc.

"Znie to ako nepodložené strašenie, ale treba to brať vážne," okomentoval informácie o plánoch evakuácie Britov z krízou sužovaného juhu Európy španielsky denník El Mundo. Madridský denník pripomenul, že väčšina Britov žijúcich v Španielsku sú dôchodcovia, ktorí si za svoje životné úspory nakúpili domy na pobreží. Ich nehnuteľnosti ale stratili na hodnote po tom, čo praskla bublina na realitnom trhu.

Agentúra Standard & Poor 's pred časom znížila rating desiatky španielskych bánk, vrátane dvoch najväčších finančných ústavov. K rovnakému kroku siahla aj konkurenčná agentúra Fitch Ratings, ktorá znížila rating šiestich veľkých bánk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu