Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozba iránskej atómovej bomby: Raketa doletí až do Bratislavy!

Dosah iránskych rakiet
Dosah iránskych rakiet (Zdroj: Richard Sobotovič)

BERLÍN/BRATISLAVA – Potvrdené, Irán vyvíja atómovú bombu! Posledné správy však priniesli závažné informácie aj pre Slovensko! Islamská krajina má podľa neoficiálnych správ atómovú bombu, ktorá doletí až cez 3000 kilometrov, čo by znamenalo, že môže zasiahnuť celú našu krajinu!

Agentúra pre atómovú energiu IAEA predložila správu, ktorej odkaz je jasný. Irán vyvíja atómovú bombu alebo na nej minimálne do minulého roka pracoval. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád sa bráni a hovorí o útoku na dôstojnosť jeho krajiny, o sprisahaní a zrade. Ustúpiť od atómového výskumu odmieta.

Raketový arzenál islamskej krajiny je veľký, predovšetkým vďaka verzii rakiet Scud zo Severnej Kórey Irán vyvinul do 600 rakiet Šahab 1 a Šahab 2 s krátkym doletom, ktoré dosahujú vzdialenosti niekoľko stoviek kilometrov. Informoval o tom nemecký denník Bild.

Irán má vlastniť okolo 50 rakiet Šahab 3, ktoré zdolajú 2000 kilometrové vzdialenosti a môžu tak dosiahnuť znepriatelený Izrael. Podľa nemeckých odborníkov Irán vyvíja pre Európu najnebezpečnejšie rakety Šahab 5 a Šahab 6, ktoré dosahujú vzdialenosť od 3000 až 5000 kilometrov. A práve tieto dokážu doletieť až na starý kontinent, pričom Slovensko sa rozhodne nevyhne ich dosahu. Odborníci tvrdia, že Irán tento typ zatiaľ len vyvíja. Teheránsky dôstojník vo výslužbe však uviedol, že rakety už prešli testami. „Hovorí sa, že rakety už úspešne testovali, neutrálne zdroje to však potvrdiť nemôžu."

Káčer: Irán disponuje raketami s doletom na Slovensko

To, že Irán predstavuje reálnu hrozbu v oblasti vývoja atómových zbraní, potvrdil aj prezident Slovenskej atlantickej komisie a bývalý slovenský veľvyslanec v USA Rastislav Káčer. „Podľa niektorých informácií disponuje Irán raketami s doletom na Slovensko. Podľa údajov, ktoré zverejnila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu zo spravodajských služieb je zrejmé, že Irán vyvíja jadrové zbrane na vojenské účely," povedal pre Topky.

Na správu o vývoji atómovej bomby sa čakalo už dlhšie. Špekuluje sa totiž o možnom vojenskom zásahu Izraela na iránske jadrové zariadenia. Zahraničné zdroje uvádzajú, že k útoku by malo dôjsť v období Vianoc, prípadne po novom roku. Túto možnosť nevylučuje ani Káčer. "Možnosťou je aj militantný zásah Izraelom ticho podporený západom. Je to však riskantný plán," povedal.

Izraelský minister obrany Ehud Barak sa ešte v utorok snažil rozptýliť obavy z hroziacej vojny s Iránom. „Vojna nie je žiadna zábava a my nechceme vojnu,“ vyhlásil Barak v izraelskom rozhlase. „Izrael sa zatiaľ pre vojenský zásah nerozhodol,“ dodal.

Otázka riešenia situácie je aj podľa Káčera ťažká. "Nejaký vojenský zásah zrejme nebude mať v OSN šancu prejsť cez Čínu a Rusko, ktoré ho budú vetovať. Sú návrhy zvýšenia sankcii, ktoré sú však doteraz neúčinné," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu