Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nebezpečné zistenie: Rovnováha v troskách, Čína skrýva tisíce jadrových hlavíc!

ilustračné foto
ilustračné foto

Študenti Georgetownskej univerzity pri školskom projekte zistili, že Čína v tajných tuneloch môže ukrývať oveľa väčší arzenál jadrových hlavíc, než priznáva. Pod vedením učiteľa, ktorý pracoval pre Pentagon, to odhalili z verejne prístupných zdrojov. O ich prácu sa zaujíma armáda i Kongres.

Čína nazýva rozsiahly labyrint tunelov, ktoré ukrývajú moderné strely a jadrový arzenál krajiny, Veľkým podzemným múrom. Pre študentov boli tajné skrýše, ktoré chránia sofistikované čínske zbrane, posledné tri roky domácou úlohou.

Ich 363-stránková štúdia ešte ani nebola oficiálne zverejnená a už sa o nej šušká na najvyšších miestach. Preberala sa pri vypočutí v Kongrese a koluje aj kanceláriami vysokých armádnych veliteľov v Pentagone. Študenti totiž provokujú zistením, že Čína môže schovávať až tritisíc nukleárnych hlavíc.

Experti pritom doteraz súdili, že ríša v tieni jadrových mocností Ruska a Spojených štátov dospela k osemdesiatim, maximálne štyrom stovkám jadrových hlavíc. Ale ako študenti okolo dvadsiatky prelomili čínske vojenské tajomstvo a dospeli k číslu, ktoré by mohlo otriasť svetovou vojenskou rovnováhou?

Pod vedením profesora Phillipa Karbera (65), ktorý za studenej vojny strávil roky v Pentagone ako stratég ministra obrany a náčelníka generálneho štábu, preložili tisíce strán dokumentov, prebrali sa gigabajtami dát a stovkami satelitných snímok.

Kým spolužiaci v knižnici čítali Shakespeara, oni lúštili verejne dostupné vojenské magazíny a fotografie. Potom, čo Čína v roku 2009 priznala, že má tisíce kilometrov tunelov, ktoré buduje špeciálna jednotka delostrelectva (takzvaná Second Artillery Corps), zamerali sa okrem tunelov aj na jej pôsobenie.

Asi najväčší prielom v ich práci nastal, keď sa cez osobné kontakty v Číne dostali k tajnému 400-stránkovému manuálu špeciálnej jednotky, ktorá spravuje výhradne balistické rakety a nukleárne hlavice. Obrázok o jej pôsobení im ale podľa denníka The Washington Post doplnil aj čínsky seriál o osudoch vojakov z tohto oddielu.

Na základe dát a výpočtov, koľko tunelov špeciálna jednotka vykopala a koľko do nich umiestnila zbraní, podľa profesora Karbera došli k záveru, že Čína teraz ukrýva až tri tisícky jadrových hlavíc.

Odborníci prácu vyčítajú predovšetkým to, že študenti čerpali zo zdrojov ako je Google Earth, blogov, vojenských magazínov a dokonca seriálov. Okrem nevierohodnosti experti vyčítajú štúdii aj to, že by v čase denuklearizace sveta mohla zástancom zbrojenia prihrať argumenty pre zachovanie jadrového arzenálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu