Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kaddáfího zdravotná sestra smúti, nechce veriť, že je mŕtvy

Oksana Balynská
Oksana Balynská (Zdroj: kp.ru)

KYJEV - Ukrajinská zdravotná sestra Oksana Balynská, ktorá sa vo veku 21 rokov vydala do Líbye pracovať pre Muammara Kaddáfího a starala sa o neho až do tohtoročného februára, pre neho vraj veľmi smúti. Napriek obrázkom, na ktorých je vidieť zbitý a mŕtvy plukovník, nechce uveriť, že "otec", ako ho označuje, už nežije. Podľa nej sa mal vzdať európskemu súdu.

"Ja aj moja rodina za ním hlboko smútime. Dokonca moji rodičia, ktorí sa s ním nikdy nestretli, sú veľmi zarmútení, že je mŕtvy. Ako som predpovedala, zostal v Líbyi až do úplného konca," povedala v rozhovore pre denník Newsweek a The daily Best.

Kaddáfího považuje za hrdinu. Neutiekol zo zeme, ale zostal, aby zomrel vo svojej rodnej Syrte. "Celé tie mesiace som dúfala, že sa mu podarí sa zachrániť. Moje kolegyne, ukrajinské zdravotné sestry, ktoré u neho pracovali, sa všetky vrátili na Ukrajinu - v jeho poslednej chvíli s ním nikto nebol, uviedla." Prečo ho máme nenávidieť alebo ho považovať za tyrana, keď nám dal prácu a dobre nám platil? Nám všetkým po ňom zostali len tie najlepšie pocity, " povedala Balynská o Kaddáfím, ktorý bol vo štvrtok zabitý.

Dodala, že by sa chcela vo svojom živote ešte vrátiť do Líbye: "S Kaddáfím alebo bez neho, život v Líbyi je pre nás neporovnateľne lepší ako na Ukrajine. Nemôžem sa dočkať, až skončí vojna, aby som sa mohla vrátiť domov, do Tripolisu. "

V rozhovore pre denník Komsomolskaja Pravda pripustila, že ju mnohí nepochopia. "Ale tí, ktorí s ním pracovali, cítia, že nás opustil dobrý, skutočne spravodlivý a veľmi múdry človek," povedala a dodala, že nikdy jej nebolo tak ťažko ako v deň, keď videla v televízii zábery jeho skrvaveného tela a ako do neho kopú.

"Myslím, že Kaddáfí sa mal vzdať. Ale nie do rúk opozície, mal odísť do nejakej európskej krajiny. Tam by nikto nedovolil, aby bolo jeho telo tak zneuctené." Ale Kaddáfí bol podľa nej veľmi odvážny a statočný, nebol z tých, kto by zložil ruky v kritickej situácii.

Oksana Balynská začala pracovať u Kaddáfího v decembri 2008. Dva mesiace pred tým si ju plukovník osobne vybral na kastingu v Kyjeve. V tomto roku navštívil Ukrajinu a stretol sa Viktorom Juščenkom a Juliou Tymošenkovou. Balynská sa potom dva roky starala o jeho zdravie a sprevádzala ho na všetkých zahraničných cestách.

V rozhovore sa zmienila aj o ďalších z piatich ukrajinských zdravotných sestier, ktoré pracovali u Kaddáfího. Halyna Kolotnycká, ktorú server Wikileaks a niektoré ukrajinské médiá označili aj za plukovníkovu dôverníčku, u neho pracovala deväť rokov. Podľa Balynskej si vzala svojho dlhoročného ctiteľa, bohatého tureckého podnikateľa, s ktorým sa zoznámila v Líbyi. Nemohli ale vydržať tlak médií na Ukrajine a rozhodli sa žiť v Nórsku.

Podľa nórskych novinárov, ktoré kontaktoval list Komsomolskaja Pravda, Halyne miestne úrady najprv odmietli dať politický azyl, ale neskôr jej udelili výnimku a dali jej povolenie na pobyt, zrejme preto, že toho veľa vie o Kaddáfím aj o jeho zdravotnom stave. Kde sa konkrétne usadila, nie je známe. Je ale vraj aj s manželom pod dohľadom špeciálnych služieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu