Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kaddáfího telo je vystavené v mrazničke nákupného centra

Mŕtvy Kaddáfí Zobraziť galériu (2)
Mŕtvy Kaddáfí

MISURA - Telo zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího bolo umiestnené v obchodnom centre v Misure, kde ho podľa dnešnej správy agentúry AP v mraziacej miestnosti mohli záujemcovia vidieť aj fotografovať.

Líbyjská vláda, ktoré ešte v piatok tvrdila, že Kaddáfí bude mať riadny moslimský pohreb, sa dnes podľa hovorcu Ahmada Džibríla dohodla, že Kaddáfího telo bude odovzdané rodine.

"Jeho rodina môže rozhodnúť, kde a kedy ho pochovajú," vyhlásil hovorca pánom. Odovzdanie sa vraj odohrá veľmi skoro, presný časový údaj však neuviedol. Ako pripomína DPA, zástupcovia Kaddáfího kmeňa žiadali už pred niekoľkými hodinami vydanie tela vodcu a aj jeho syna Mutasima.

Obyvatelia Misure podľa AP vytvorili dlhé fronty, aby na vlastné oči uvideli Kaddáfího telo uložené na matraci na podlahe prázdnej mraziacej miestnosti v jednom z miestnych obchodných stredísk. Telo tam bolo umiestnené zrejme v snahe udržať ho mimo oči verejnosti, ale akonáhle sa to ľudia dozvedeli, prevážilo ich želanie vidieť muža, ktorého toľko nenávideli, súdi agentúra AP.

Muži, ženy i deti prechádzali okolo tela a fotografovali si ho. "Chceme vidieť toho psa," vykrikovali niektorí.

Kaddáfí bol obnažený do polovice tela, na hrudníku a na rukách bola viditeľná zaschnutá krv. Dobre viditeľné boli aj strelné zranenia v hrudi, na bruchu a na ľavej strane hlavy. Podľa Reuters dnes Kaddáfího prikryli a otočili mu hlavu, aby tak nebolo viditeľné strelné poranenie na ľavej strane hlavy. Hliadky stojace pri Kaddáfím rozdávali chirurgické rúška, pretože sa už začal šíriť hnilobný zápach.

V rovnakej miestnosti sa ocitlo aj telo Kaddáfího syna Mutasima, ktoré dnes bolo tiež prikryté až ku krku. Rany na čeľusti a krku boli údajne zošité. Neskôr počas dňa pribudlo do miestnosti ešte telo bývalého Kaddáfího ministra obrany Júnisa Džábira, ktoré bolo položené medzi Kaddáfího a Mutasima. Na Džábirovom tele bolo podľa reportérky Reuters vidieť niekoľko strelných poranení na hrudi a na ľavej ruke. Pod krkom mal obväzy, ktoré viedli cez hlavu.

Obkľúčenie Misure jednotkami vernými Kaddáfímu vyvolalo tento rok v lete v meste mimoriadne veľkú nenávisť proti diktátorovi. Táto nenávisť sa teraz podľa spravodajcu AP mieša s hrdosťou, pretože Kaddáfího vraj chytili a zabili povstalci práve z Misure.

Syrta je rodné mesto Kaddáfího, ktorý sa tam do poslednej chvíle skrýval a kde bol tiež povstalcami zadržaný. Na jeho telo si však robí nárok Misura s argumentom, že diktátora dopadli jej bojovníci.

Podľa islamských pravidiel sa mŕtvi pochovávajú do 24 hodín od smrti. Pôvodne NTC ohlásila pohreb na piatok v Syrte, neskôr pripustila, že sa o niekoľko dní odloží kvôli výberu miesta. Na zdržanie môže mať vplyv aj žiadosť Medzinárodného trestného súdu (ICC) o vyšetrenie okolností smrti.

Pôvodne NTC oznámila, že dúfa v pohreb Kaddáfího spolu s jeho synom Mutasimom a skupinou jeho verných na tajnom mieste, aby sa predišlo tomu, že sa hrob stane pútnickým miestom. Chcú aby sa s  Kaddáfího telom sa zaobchádzalo s rešpektom a že budú zachované všetky tradičné pohrebné rituály.

Vládu NTC podporovaná Západom, v ktorej sú bývalí povstalci, ľudia, ktorí sa vrátili z exilu, technokrati a islamisti harmonizovala spoločný cieľ - zvrhnúť Kaddáfího. Teraz sa od jej členov očakáva, že prekonajú rozpory, súperivosť a vlastné záujmy, aby obnovili chod krajiny bohaté na ropu, ktorá bola za Kaddáfího zbavená inštitúcií.

Na novom videu, ktoré bolo umiestnené na internete, je vidieť povstalcov, ako vláčia zmätene sa tváriaceho Kaddáfího potom, čo ho chytili a údajne ani nie hodinu pred tým, než bol zabitý. Zo zvukového záznamu je počuť časté výstrely a volanie Alláhu akbar (Boh je veľký). Mladý muž kričí "Muamar, ty pes!", Zatiaľ čo bývalý najvyšší predstaviteľ krajiny si otiera krv. Kaddáfí sa gestom akoby snaží mladíka upokojiť a pýta sa: "Čo sa deje?" Mladý muž bol o niečo neskôr podľa AP videný, ako drží v ruke topánku a kričí: "To je Muammarova topánka. To je Muammarova topánka. Víťazstvo! Víťazstvo!"

Kaddáfího dcéra Aisha, manželka Safíja a synovia Hannibal a Muhammad, ktorí ušli po páde Tripolisu do Alžírska, podľa dnešného vydania alžírskych novín možno budú vydaní teraz do Líbye vzhľadom k tomu, že hlava rodiny je po smrti. Doteraz alžírska vláda odmietala žiadosti NTC na vydanie Kaddáfího rodiny.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu