Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

NATO tvrdí: Nevedeli sme, že útočíme na Kaddáfího!

Kaddáfí zahynul po strele do hlavy
Kaddáfí zahynul po strele do hlavy (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia nevedela, že v konvoji, na ktorý vo štvrtok zaútočila pri líbyjskom meste Syrta, bol aj zvrhnutý vodca Muammar Kaddáfí. NATO o tom informovala vo štvrtok vo vyhlásení. "O tom, že Kaddáfí bol v konvoji, sme sa dozvedeli neskôr až od spojeneckých spravodajských zdrojov," píše sa vo vyhlásení, podľa ktorého aliancia neútočí na jednotlivcov. NATO tiež uviedla, že už zhodnotila nálet a je schopná poskytnúť sled udalostí.

Lietadlo NATO podľa vyhlásenia zaútočilo na vozidlá Kaddáfího síl vo štvrtok asi o 12:30 SELČ pri meste Syrta. Vozidlá boli súčasťou veľkého konvoja pozostávajúceho z približne 75 áut. "Tieto automobily opúšťali Syrtu a vysokou rýchlosťou sa snažili preraziť si cestu. Viezli značný počet zbraní a munície, čo predstavovalo hrozbu pre civilné obyvateľstvo," uvádza NATO. Nálet podľa vyhlásenia zničil jedno vozidlo, prerušil konvoj, následkom čoho sa autá rozišli na rôzne strany. Skupina asi 20 automobilov však pokračovala veľkou rýchlosťou južným smerom a naďalej podľa aliancie predstavovala hrozbu. "NATO podnikla na tieto autá ďalší útok," píše sa vo vyhlásení. Celkovo bolo zničených asi desať áut.

Kaddáfí zahynul vo štvrtok pri jeho rodnom meste Syrta po strele do hlavy počas prestrelky medzi jeho a odporcami. Podľa premiéra prechodnej vlády Mahmúda Džibríla bol Kaddáfí v konvoji, na ktorý predtým zaútočilo NATO. Bývalého diktátora chytili v kanalizačnej rúre na predmestí Syrty, kde sa ukryl. Podľa záberov a fotografií vojaci novej vlády zadržali Kaddáfího živého. Zomrel až v ich rukách údajne počas prestrelky medzi jeho prívržencami a vládnymi vojakmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu