Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Berlusconi si vydýchol, ustál hlasovanie o dôvere

Silvio Berlusconi po hlasovaní
Silvio Berlusconi po hlasovaní (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianska vláda dnes úspešne prečkala hlasovanie o dôvere v parlamente, ktoré bolo považované za najvážnejšie ohrozenie politickej budúcnosti premiéra Silvia Berlusconiho od začiatku jeho politickej kariéry pred takmer dvoma desaťročiami. Ak by kabinet dôveru nedostal, musel by Berlusconi odstúpiť.

Stredopravý kabinet, ktorý vznikol v máji 2008, podporilo 316 poslancov, zatiaľ čo proti hlasovalo 301. Dolná snemovňa má 630 členov.

Hlasovanie o dôvere navrhla opozícia potom, čo vláda v utorok kvôli absencii niektorých poslancov o jeden hlas prehrala rutinné hlasovanie týkajúce sa minuloročného rozpočtu.

Poslanci podporili Berlusconiho kabinet vo vážnej dobe, kedy je Taliansko pod tlakom, aby prijímalo opatrenia na podporu ekonomického rastu, ktoré mu majú pomôcť vymaniť sa z dlhovej krízy. Verejné zadlženie Talianska, ktoré je jedno z najväčších v eurozóne, činí takmer 120 percent hrubého domáceho produktu. V minulých týždňoch sa to prejavilo aj v hodnotení ratingových agentúr, ktoré znížili hodnotenie úverovej spoľahlivosti Taliansko o jeden stupeň.

Berlusconi deň pred hlasovaním vyzval poslancov, aby jeho vládu podporili, pretože podľa neho k nej neexistuje "vierohodná alternatíva". Varoval pred údajnou katastrofálnou krízou a predčasnými voľbami, ktoré by nasledovali v prípade, že by jeho vláda dôveru nedostala. Ubezpečil, že jeho vláda pravého stredu je napriek rôznym "nehodám po ceste" jednotná a Taliansko je odhodlané splniť záväzok vyrovnaného rozpočtu do roku 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu