Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko na titulkách svetových médií: Sme témou číslo jedna!

Slovensko sa ocitlo v centre pozornosti celej Európy
Slovensko sa ocitlo v centre pozornosti celej Európy

BRATISLAVA - Mnohé európske i svetové médiá dnes upierajú svoju pozornosť na Slovensko. Práve v rukách malej krajiny v strede Európy totiž leží budúcnosť spoločnej európskej meny, o ktorej v týchto chvíľach hlasuje slovenský parlament.

Koalícia na čele s premiérkou Ivetou Radičovou sa totiž stále nevie dohodnúť na schválení rozšírenia finančnej pomoci. Podľa posledných vyjadrení predsedu strany SaS Richarda Sulíka však k tomu nedojde, čo bude s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať pád súčasnej vlády. Slovensko tak bude jedinou krajinou eurozóny, ktorá za Európsky finančný stabilizačný mechanizmus nezahlasovala.

Tejto skutočnosti sa venujú viaceré európske či svetové denníky. Český portál iDnes.cz uviedol, že "slovenské nie by mohlo vyvolať otrasy na finančných trhoch, čím by sa zvýšila pravdepodobnosť, že sa Európa opäť ocitne v recesii". Podobná rétorika sa objavuje aj na portáli novinky.cz, kde sa dokonca spomína, že "Slovensko Európu desí".

Nemecký denník Bild na svojich stránkach uvádza, že euroval slovenskú vládu rozdeľuje natoľko, že dokonca ohrozuje jej budúcnosť. "Na všetkých semaforoch pre rozšírenie finančnej pomoci svieti červená", komentuje situáciu vo vnútri koalície.  Podľa neho sa dnes hlasuje nielen o budúcnosti európskej meny, ale aj o budúcnosti Slovenska v Európe.

Slovensko na titulkách svetových
Zobraziť galériu (1)

Spravodajský portál BBC pripomína, že povesť Slovenska ako jednej z najchudobnejších krajín eurozóny nezahlasovaním za záchranný val poriadne utrpí. Rozhodnutie nepodporiť navýšenie fondu tak môže ohroziť prílev nových investícií a vytváranie pracovných miest v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu