Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Malta v noci schválila euroval: Slovensko je posledným "vojakom v poli"

Malta schválila pomoc jednohlasne
Malta schválila pomoc jednohlasne

VALLETTA – Predposledným štátom eurozóny, ktorý schválil záchranný balíček pre krachujúce štáty sa stala Malta. Po búrlivej trojhodinovej debate, ktorú sprevádzali viaceré nezhody však ratifikácia prešla. Slovensko sa tak v pondelok po 23:08 stalo posledným štátom, na ktorého „áno“ čaká Brusel.

Informáciu o schválení navýšenia pomoci priniesol portál denníka Malta Today. Maltský parlament hlasoval až v pondelok neskoro večer ako šestnásty v poradí kvôli tomu, že minulý týždeň hlasovanie odložili pre námietku bývalého premiéra Alfreda Santa.

Ten kritizoval vládu za to, že nepredložila spolu s návrhom zákona aj dohodu EFSF s konkrétnymi číslami. Namietal, že vlastne poslanci nevedia o čom hlasujú, pretože v návrhu chýbali aktuálne sumy, ktoré má ostrov v stredozemnom mori poskytnúť do záchranného balíčka.

Napriek tomu, že diskusia sa aj dnes viedla v búrlivej atmosfére, minister financií Tonio Fenech naliehal na urýchlené hlasovanie, keďže predsedovia vlád sa majú k eurovalu stretnúť už tento týždeň. Parlament nakoniec odhlasoval euroval jednohlasne.

Malta sa tak zaviazala poskytnúť 704 miliónov eur. Denník upozornil aj na to, že posledným štátom zostalo Slovensko, ktoré ma hlasovať v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu