Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Politológ šokuje: SDKÚ, KDH a Smer sú už dohodnutí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Koaličné strany a opozičný Smer-SD sú už dávno dohodnutí o ďalšom postupe vo veci hlasovania o eurovale.

"Mali pol roka na to, aby sa dohodli a to sú starí matadori politickí, takže oni síce možno začnú rokovať dnes popoludní, ale ten scenár už majú pripravený," uviedol dnes politológ Rastislav Tóth na margo ďalšieho vývoja situácie.

Pripustil, že by po schválení eurovalu mohla vzniknúť napríklad široká koalícia Smeru-SD, SDKÚ-DS a KDH. Sociálni demokrati však podľa neho budú mať svoje podmienky pre takýto vývoj. Medzi nimi by mohla byť napríklad požiadavka postu predsedu vlády. "Keď už nie priamo pre predsedu Smeru-SD (Roberta Fica, pozn.), tak aby on určil, kto bude novým predsedom vlády," vysvetlil.

Zároveň však pripustil, že najväčšia parlamentná strana môže mať dohodu aj s liberálmi, ktorí sa rozhodli postoj koaličných partnerov nepodporiť. "Za určitých okolnosti môžu byť dohodnutí aj s SaS, trebárs aj na predčasných voľbách, hoci je to veľké riziko," konštatoval Tóth.

Aj politológ Michal Horský je presvedčený, že Smer-SD nakoniec po ústupkoch koalície euroval v druhom hlasovaní podporí. Následne sa podľa Horského situácia môže vyvíjať dvomi smermi. "Jednou z možností je rekonštrukcia vládnej moci vo vláde i v parlamente. Druhá je dohovor o vytvorení úradníckej vlády a predčasných voľbách," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu