Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prvý štát hlási stav núdze: Pitnú vodu má už len na dva dni!

Funafuti, hlavné mesto ostrova Tulavu
Funafuti, hlavné mesto ostrova Tulavu (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Malý tichomorský ostrovný štát Tuvalu vyhlásil stav núdze kvôli kritickému nedostatku pitnej vody. Niekoľko oblastí súostrovia má vraj zásoby už len na dva dni. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC. Ohrozené je predovšetkým hlavné mesto Funafuti, kde žije skoro polovica z 11 tisíc obyvateľov krajiny, a susedné ostrovy.

Dôvodom nedostatku je veľké sucho, ktoré podľa expertov spôsobil klimatický jav La Nina. Tuvalský Červený kríž uviedol, že súostrovie nepocítilo poriadny dážď už viac ako pol roka, a významnejšie zrážky podľa meteorológov nemožno očakávať až do decembra.

Generálny tajomník miestnej pobočky Červeného kríža Tataua Pefe vyzval obyvateľov, aby nepili vodu zo studní, pretože nie je bezpečná na konzumáciu. "V poslednej dobe sme zaregistrovali úhyn väčšieho počtu zvierat a domnievame sa, že za to môže podzemná voda," povedal Pefe rozhlasovej stanici Radio Australia.

Červený kríž varoval, že v niektorých regiónoch dôjdu zásoby pitnej vody už v utorok. Pomoc jednej z najmenších krajín sveta ponúkol Nový Zéland. Lietadlo novozélandskej armády dnes vypravili na Tuvalu s dodávkou pitnej vody a dvomi odsolovacími zariadeniami.

Rad meteorológov pripisuje prírodnému javu La Nina zodpovednosť za prívalové zrážky v Austrálii, juhovýchodnej Ázii a Amerike na prelome roku 2010 a 2011, ale aj za katastrofálnu vlnu sucha spôsobujúcu súčasný hladomor v oblasti Afrického rohu.

Tuvalu sa nachádza v juhozápadnej časti Tichého oceánu a skladá sa z deviatich malých ostrovov, z ktorých päť je koralových a štyri sú skalnaté.

Tuvalu patrí k štátom, ktoré pravdepodobne najviac pocítia dopady klimatických zmien. Hrozí totiž, že jeho nízko položené územia budú zatopené zvyšujúcou sa hladinou oceánu a súostrovie sa stane úplne neobývateľným.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu