Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Feministky žiadajú slobodu pre Tymošenkovú hore bez

Ilustračná montáž od hnutia Femen
Ilustračná montáž od hnutia Femen (Zdroj: femen.livejournal.com)

KYJEV - Členky ukrajinského feministického spolku Femen žiadajú kyjevský súd o prepustenie vodkyne opozície Julije Tymošenkovej (50), ktorá je vo vyšetrovacej väzbe kvôli takzvanej plynovej kauze. V otvorenom liste adresovanom súdu ponúkajú svojráznu záruku - Tymošenková sa vraj "v rámci prevýchovy" bude zúčastňovať všetkých ich verejných demonštrácií, na ktorých prezentujú svoje požiadavky s odhalenou hruďou.

Hutie Femen sa tak pripojilo k pomerne dlhému zástupu ukrajinských organizácií a osobností, ktoré súdu ponúkajú záruku za prepustenie Tymošenkovej. Expremiérka sa pred súdom zodpovedá z údajne nevýhodne uzatvorenej zmluvy s Ruskom na dovoz zemného plynu v roku 2009, ktorá mala štátu spôsobiť miliardové škody. Vodkyňa opozície obvinenie odmieta a označuje ho za politickú pomstu režimu.

Záruku súdu ponúkol aj napríklad slávny ukrajinský boxer Vitalij Kličko, profesionálny majster sveta v ťažkej váhe, ale aj metropolita ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Filaret alebo ukrajinská ombudsmanka. Na ich prosby ale sudca Rodion Kirejev zatiaľ nereagoval a odmietol už aj najmenej päť žiadostí samotnej Tymošenkovej o prepustenie z väzby. Ignoroval zatiaľ aj otvorený list hnutia Femen.

Jeho predstaviteľky pritom Kirejevovi sľubujú, že sa o "tigricu Juliju" náležite postarajú. uvádza sa v liste, ktorý hnutie publikovalo na svojich webových stránkach. Text autorky doprevádzala ilustračná montáž Tymošenkovej "v akcii".

Femen uisťuje sudcu Kirejeva, že pre Tymošenkovú nachystá ešte menej znesiteľné životné podmienky, než aké panujú vo väzobnej väznici. "Vo svetle úloh uložených Kirejevovi pomazanou vládou (prezidenta Viktora) Janukovyča hnutie považuje svoju kandidatúru na poručníctvo nad Tymošenkovou za optimálne," stojí vo vyhlásení.

V hnutí Femen, založenom v roku 2008, sa združuje asi štyridsať kyjevských dievčat, väčšinou študentiek vysokých škôl. Podľa šéfky organizácie Anny Hucolovej má Femen v ukrajinských mestách asi 15 tisíc ďalších stúpenkýň. Bojujú proti politickému establishmentu, proti vláde aj opozícii, za slobodu slova, proti prostitúcii a za rovnaké práva žien. Pozornosť médií si skupina vyslúžila najmä tým, že na všetkých verejných akciách vystupujú jej aktivistky čo najagresívnejšie a s obnaženým poprsím.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu