Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prevratný objav: Signály vopred oznamovali zemetrasenie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ISTANBUL - Tureckí a francúzski seizmológovia objavili signály, ktoré 44 minút vopred oznamovali ničivé zemetrasenie v oblasti neďaleko Istanbulu z roku 1999. Ich objav by podľa agentúry AFP mohol pomôcť predvídať niektoré zemetrasenia.

Na základe štúdia početných seizmických záznamov a údajov, ktoré predchádzali zemetraseniu v meste Izmit východne od Istanbulu, vedci odhalili akúsi prípravnú fázu pred pretrhnutím tektonického zlomu.

"Ide o veľmi zvláštny seizmický signál, ktorý zodpovedá pomalému zosuvu zlomu v hĺbke. Vibrácie sa opakujú po dobu 44 minút pred samotným zemetrasením," povedal Michel Bouchon, riaditeľ výskumu v Štátnom ústredie vedeckého výskumu (CNRS) v Grenobli, ktorý viedol výskum s ďalšími francúzskymi a tureckými vedcami.

"Tento pohyb pretrvával až do samého zemetrasenia a jeho intenzita narastala," upresnil. Jav zistili až teraz, pretože dokumentácie o zemetrasení okolo Izmitu je nesmierne veľa. "Možno povedať, že takmer polovici veľkých zemetrasení predchádzajú abnormálne javy, ktoré naznačujú, že nastáva prípravná fáza otrasov," vyhlásil Bouchon.

"Pokiaľ ide o veľmi silné zemetrasenie z 11. marca v Japonsku, po dva dni pred ním bola registrovaná abnormálne seizmická aktivita, ktorá zrejme naznačovala, že ide o prípravnú fázu," uviedol Bouchon. "Bolo to však sto kilometrov v mori, preto je ťažké signály odhaliť," dodal.

Vyhlásenie pohotovosti 44 minút dopredu by podľa vedcov malo veľký význam. Obyvateľstvo v takom meste ako je Istanbul by malo čas zhromaždiť sa na otvorených priestoroch, napríklad v parkoch alebo na námestiach.

Zemetrasenie v Izmite dosiahlo v auguste 1999 sily 7,4 stupňa a v novembri toho istého roku 7,2 stupňa. O život vtedy prišlo približne 20 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu