Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Okolie elektrárne Fukušima zasiahlo silné zemetrasenie!

Elektráreň Fukušima
Elektráreň Fukušima

OSAKA - Zemetrasenie s predbežne odhadnutou magnitúdou 6,1 dnes zasiahlo severnú časť Japonska. Jeho epicentrum bolo neďaleko poškodenej atómovej elektrárne.

Úrady nevydali žiadne varovanie pred cunami a zatiaľ neboli hlásené ani škody alebo zranenia ľudí. Od silného zemetrasenia a cunami, ktoré 11. marca zničili severovýchodné pobrežie krajiny, zaznamenali v Japonsku stovky dotrasov.

Medzitým v atómovej elektrárni Fukušima pokračoval zúfalý boj proti hroziacemu taveniu sa jadra v silne poškodených reaktoroch. V prípade veľmi poškodeného reaktora č. 3 však došlo k zlepšeniu. V nádržiach reaktora by malo byť viac vody.

"V súčasnosti si myslíme, že sa situáciu stabilizovala," povedal hovorca vlády Jukio Edano. Prejavil sa tak účinok ochladzovania reaktora zvonku. Od soboty (miestneho času) striekali japonskí hasiči a armáda na reaktor č. 3 tony vodnej masy pomocou špeciálnych áut. Akcia trvala niekoľko hodín. Celkovo na reaktor vychrlili 1260 ton vody. To pomohlo znížiť teplotu, a aby neunikalo rádioaktívne žiarenie.

Na reaktoroch č. 1 a 2 pokračujú práce na obnovení prívodu elektriny, aby znovu začal fungovať chladiaci a obslužný systém. očakáva sa, že prívod elektriny obnovia najskôr v nedeľu. Reaktory č. 5 a 6 zásobuje elektrinou dieselový generátor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu