Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Jódové tabletky už zháňajú aj Slováci!

ilustračné foto
ilustračné foto

PIEŠŤANY/TRNAVA – Zvýšený dopyt po jódových tabletkách, ktoré majú k dispozícii obyvatelia v okolí jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, zaznamenali v posledných dňoch. Najmä tí, ktorí si nové balenie v čase ich poslednej výmeny nevyzdvihli, sa obracajú na samosprávy s týmito žiadosťami.

V Piešťanoch majú skúsenosť, že napriek vtedajšej mediálnej kampani a viacerým výzvam si tieto tablety určené k ochrane prevzalo menej ako 50 percent obyvateľov.

"Neprevzaté profylaktiká spolu s rezervou pre návštevníkov Piešťan i nových obyvateľov nášho mesta v počte asi 24-tisíc balení sú uložené spolu s dokumentáciou o výdaji v sklade materiálu CO pri Mestskom úrade v Piešťanoch," uviedol referent civilnej ochrany mesta Peter Stillhammer. Sú určené pre prípad mimoriadneho výdaja. Občania sa podľa jeho nemusia obávať, že ak si ich neprevzali v roku 2007, že ich nedostanú. "Mesto ich má zabezpečené pre prípad potreby. Zatiaľ však nie je žiadny dôvod k panike," dodal Stillhammer

Aj na trnavskú radnicu začali po zemetrasení v Japonsku a výbuchoch tamojšej atómovej elektrárne volať obyvatelia, aby si mohli zabezpečiť jódové tabletky. Podľa referentky civilnej ochrany Márie Moravčíkovej si poslednú distribuovanú dávku vyzdvihlo okolo 60 percent Trnavčanov, k dispozícii je teraz viac ako 20-tisíc balení.

Distribúcia jódových profylaktík sa týka približne 300-tisíc ľudí v okolí Jaslovských Bohuníc. Tabletky jodidu draselného majú slúžiť občanom pri možnej radiačnej havárii ako prevencia proti možnému ukladaniu sa rádioaktívneho jódu v štítnej žľaze. Vymieňajú sa v pravidelných intervaloch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu