Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za útokom na Domodedovo majú byť tri deti z chudobnej rodiny

Magomed Jevlojev
Magomed Jevlojev

MOSKVA - Hlavnými podozrivými z teroristického útoku na moskovské letisko Domodedovo sú tri deti chudobnej rodiny z malej dediny v Ingušsku.

Vyšetrovatelia už identifikovali samovražedného útočníka ako Magomeda Jevlojeva (20). Polícia v stredu zatkla aj jeho dvoch súrodencov - brata Achmeda (15) a sestru Fatimu, ktorej vek nie je presne známy. Zadržali aj ich priateľa (23).

Všetci pochádzajú za malej horskej dediny Ali-Jurt v severokaukazskej Ingušskej republike. Priateľa a súrodencov útočníka zatkli pre podozrenie zo spolupráce pri organizovaní útoku, pri ktorom 24. januára zahynulo 36 ľudí.

Všetci traja súrodenci sú z chudobnej rodiny, kde otec pracoval ako vodič autobusu a matka je učiteľka. Zadržaní sa podľa vyšetrovateľov podieľali na výrobe bomby a o príprave útoku vedeli. Na ich šatstve údajne našli stopy výbušnín.

K útoku na Domodedovo sa v pondelok prihlásil vodca čečenských povstalcov Doku Umarov a vyhlásil, že podobné útoky pripravuje aj v budúcnosti. Niektoré ruské médiá však jeho tvrdenie od začiatku spochybňovali a vyslovovali domnienku, že čečenský povstalecký vodca sa chce na útoku iba "priživiť".

Ruskí predstavitelia zatiaľ jeho priznanie nekomentovali. Vyšetrovatelia však nezistili žiadne spojenie medzi rodinou Jevlojevových a Umarovom či radikálnymi islamistami.

Podľa miestnych médií bol útočník Magomed Jevlojev priemerný študent, ktorý mal len málo priateľov. Do armády ho odviedli ako 18-ročného, po troch mesiacoch ho však prepustili pre chabé zdravie.

Po odchode z armády mladík nepracoval ani ďalej neštudoval. Pred útokom údajne povedal rodičom, že si našiel prácu a zmizol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu