Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Premiér Sulík by zruinoval Slovensko: Ekonómovia prepočítali vlajkovú loď, rana za miliardu

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Šéf SaS Sulík sa netají tým, že by chcel byť premiér. Jeho vlajková loď reformy ekonomiky však dostala vážnu trhlinu. Keď ju zanalyzovali ekonómovia, dočkal sa nepríjemných správ. Ako by toto ukočíroval na čele štátu?

"Odvodový bonus prinesie ľuďom do peňaženiek viac ako 2 miliardy €," chváli sa vlajkovou loďou expert Odvodového bonusu (OB) zo strany SaS Peter Cmorej. Sulík si dal tieto výpočty preveriť analýzou vlastného odvodového bonusu ekonómami z inštitútu INESS. Tí mu na to kývli a dali sa do počítania. Výsledok? Miliardová sekera v rozpočte.

Reforma OB má ambiciózne ciele. Až 384 tisíc zamestnancov s najnižšími mzdami by si podľa Cmoreja prilepšilo v priemere o 12%, stredná trieda o 10% a takisto živnostníci platiaci si minimálne odvody. "Materskú budeme vyplácať celé tri roky, vďaka čomu mladým rodinám vyplatíme ročne 1,6x toľko peňazí ako dáva štát mamičkám dnes," tvrdí ďalej Cmorej na blogu venovanému veľkej ekonomickej reforme.

Kde na to štát zoberie?

Tieto krásne sľuby sú jedna vec. Druhá vec je, kde by na to štát zobral peniaze?  Keď mu to analytici prepočítali, zistili, že štát by bol ročne o jednu miliardu chudobnejší. Viac ako tri štvrtiny výpadku (773 mil.) sú spôsobené nedostatkom zdrojov na financovanie súčasných zdravotníckych výdavkov, rozoberajú detaily ekonómovia.

Premiér Sulík by zruinoval
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: INESS)

"Systém odvodového bonusu je navrhnutý tak, aby poskytoval základný príjem všetkým obyvateľom (Odvodový bonus). Ako celok však musí zafinancovať existujúce výdavky v zdravotníctve, záväzky v dôchodkovom systéme, či efektívne zníženia vybraných daní vyplývajúce z tejto zmeny (zrážková daň, asignácia dane)," ponúkajú detaily analýzy ekonómovia.

Zamestnanci a živnostníci

Odvodový bonus nemusí byť zas až tak zlý pre zamestnancov a väčšinu živnostníkov. Ako v závere reportu analytici INESS uvádzajú, dve miliardy sľúbených peňazí pre zamestnancov a živnostníkov by mohli byť reálne. "Na druhej strane systém odvodového bonusu zvyšuje nekonsolidovaný čistý príjem zamestnancov ako aj väčšiny živnostníkov v objeme viac ako 2 mld. eur, preto parametrickými úpravami odvodového bonusu je možné dosiahnuť jeho fiškálne neutrálne zavedenie." 

Viac o téme: Richard SulíkINESS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu