Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štát zvýši minimálnu mzdu: Od januára to bude táto suma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Minimálna mzda by mala v budúcom roku stúpnuť zo súčasných 435 na 480 eur. Navrhuje to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v materiáli, ktorý predložilo na rokovanie tripartity. Sociálni partneri sa totiž na jej výške nedohodli. Najbližšie stretnutie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR by sa malo uskutočniť v pondelok 14. augusta.

„Ministerstvo po posúdení celkovej sociálnej situácie v Slovenskej republike za predchádzajúci kalendárny rok a vzhľadom na očakávaný pozitívny makroekonomický vývoj v roku 2017 predkladá na rokovanie HSR návrh na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy na rok 2018 na 480 eur mesačne,“ uvádza rezort v návrhu. V tomto roku je minimálna mzda na úrovni 435 eur. Zvýšenie jej sumy v hrubom vyjadrení o 45 eur mesačne znamená medziročný nárast o 10,34 %, v čistom vyjadrení o približne 7,77 %.

Podľa zákona o minimálnej mzde o úprave sumy mesačnej minimálnej mzdy na obdobie nasledujúceho kalendárneho roka rokujú zástupcovia zamestnávateľov so zástupcami zamestnancov najneskôr od 1. apríla. Ak sa sociálni partneri na úprave sumy minimálnej mzdy do 15. júla dohodnú, predložia ministerstvu práce dohodu o sume mesačnej minimálnej mzdy. Ministerstvo je navrhnutou sumou viazané, návrh predkladá na rokovanie HSR a následne aj vláde.

Ak sa zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov do 15. júla na sume minimálnej mzdy nedohodnú, sú povinní bezodkladne po tomto termíne predložiť rezortu svoje návrhy na jej úpravu. Ministerstvo následne predloží návrh na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy na rokovanie HSR do 31. júla.

„Sociálni partneri sa do zákonom ustanoveného termínu 15. júla 2017 nedohodli na sume mesačnej minimálnej mzdy na rok 2018 a svoj návrh na úpravu sumy minimálnej mzdy predložila len Konfederácia odborových zväzov SR, ktorá navrhuje upraviť sumu minimálnej mzdy na rok 2018 na 492 eur mesačne,“ priblížil rezort práce.

Viac o téme: Minimálna mzda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu