Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lajčák chce posilniť OBSE: Je kľúčovým nástrojom pri odstraňovaní kríz a konfliktov

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA/HAMBURG - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vystúpil ako prvý rečník v rozprave na plenárnom rokovaní 23. ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo štvrtok (8.12.) v Hamburgu. Predmetom zasadnutia bolo posilnenie OBSE vo svetle existujúcich konfliktov a nových globálnych hrozieb.

Minister M. Lajčák v tejto súvislosti vo svojom vystúpení pripomenul, že na európskom kontinente sa stále nedarí zažehnať staré hrozby a krízy a navyše pribúdajú nové: "Výziev, ktorým čelíme, je priveľa a máme na ne len veľmi málo odpovedí. Práve preto musíme v týchto náročných časoch využiť všetko, čo máme k dispozícii. OBSE je pritom jedným z najdôležitejších a najvýznamnejších nástrojov. Združuje 57 krajín severnej pologule, disponuje rokmi nahromadenými skúsenosťami a predstavuje prevenciu. Na toto by sme sa mali sústrediť," zdôraznil minister M. Lajčák.

"Práve na pôde OBSE by sa mali jej členské krajiny snažiť o nachádzanie riešení aktuálnych problémov pre globálny mier, zaoberať sa očakávaniami ľudí ohľadom vlastnej dôstojnosti a bezpečnosti a pracovať s faktami a ústretovo, nie v atmosfére nedôvery," poznamenal minister M. Lajčák.

"Rád by som v tomto úsilí ponúkol potenciál Slovenska, naše skúsenosti a odhodlanie pracovať pre mier a stabilitu. Preto by som chcel požiadať o podporu kandidatúry SR na predsedníctvo v OBSE v roku 2019," obrátil sa na partnerov minister M. Lajčák. Na okraj ministerskej rady v Hamburgu ešte absolvoval aj bilaterálne rokovania s partnermi z Andorry, Moldavska a z Nórska.

Viac o téme: Miroslav LajčákOrganizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu