Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bugár: Spájať tému utečeneckej krízy s terorizmom je nemiestne

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spájať tému utečeneckej krízy s terorizmom je podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára nemiestne.

Ako dnes povedal Bugár, teroristickým hrozbám čelí podľa Bugára západný svet vo zvýšenej miere od roku 2001. „Najprv to boli útoky na New York, no potom aj Madrid, Londýn či Oslo. Bohužiaľ, udalosti v Paríži sú len ďalšou smutnou kapitolou v boji proti terorizmu, ktorý sa nekončí,“ uviedol Bugár. Podľa neho je dôležité, aby tieto útoky smerujúce na naše základné princípy, akými sú sloboda, demokracia či voľnosť pohybu neoslabovali naše vlastné presvedčenie v nich. „Skutočným zámerom teroristov je práve šírenie strachu a pocitu ohrozenia, ktoré následne často vedú k skratkovitým, no nebezpečným riešeniam,“ dodal Bugár.

Preto aj výroky predstaviteľov našej vlády v reakcii na útoky v Paríži považuje predseda strany Most-Híd Béla Bugár za prekračovanie istej červenej čiary. „Sme svedkami zavádzania princípu kolektívnej viny voči jednej skupine občanov, čo jednoznačne nepatrí do demokratickej spoločnosti. Zároveň vláda pokračuje v šírení strachu a zneužívaní teroristických útokov pre svoju volebnú kampaň,“ vyhlásil Bugár. Bugár nijakým spôsobom nespochybňuje potrebu silnejších bezpečnostných opatrení, no tie sa podľa neho nerobia v médiách, ale dôslednou a zodpovednou prácou príslušných zložiek. Zároveň je podľa neho potrebné z našej strany pristupovať konštruktívne k hľadaniu riešení na celoeurópskej úrovni. „Len spoločné riešenie pomôže lepšie čeliť hrozbe globálneho terorizmu, ktorého svedkami sme boli aj v piatok v Paríži,“ dodal na záver Bugár.

SDKÚ-DS: Európa musí do boja s terorizmom zapojiť moslimov

Európa musí podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša zapojiť do boja proti terorizmu aj moslimské komunity. Ako povedal, nepodľahnúť emóciám a nešíriť nenávisť voči iným komunitám. To je podľa SDKÚ-DS aktuálna úloha slovenských politikov. "Je nezmyslom tvrdiť, že každý moslim alebo každý utečenec je automaticky potenciálny terorista," uviedol Frešo. Štáty EÚ musia podľa neho viac tlačiť na existujúce moslimské komunity v krajinách EÚ a vyvíjať na ne tlak, aby sa aktívne podieľali na spolupráci pri preventívnych opatreniach, pri odhaľovaní teroristických buniek či dolapení obstarávateľov teroristických útokov. "Môže sa tak posilniť obojstranná dôvera, a problém sa bude riešiť viac v racionálnej rovine,“ konštatoval.

Kľúčovou pre EÚ je podľa predsedu SDKÚ-DS ochrana vonkajších hraníc schengenu, aby vo vnútri neboli ploty. "Tie sa žiaľ dnes opäť stavajú a bude omnoho menšia chuť ich znova odstrániť, tak ako sme to urobili v našej časti Európy pred 26 rokmi. Európu ovládol strach z utečencov a strach z teroristov. Ale ide o dve odlišné veci,“ upozornil Frešo. 

Podľa Freša Islamský štát nereprezentuje moslimov ale islamských teroristov. "Aj tí, ktorí pred ním utiekli do Európy, môžu poskytnúť cenné informácie o jeho štruktúre, fungovaní a predstaviteľoch a nemusia byť hneď teroristi," dodal.

Viac o téme: Pavol FrešoBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu