Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva: Dolinková reaguje

Oskar Dvořák Zobraziť galériu (6)
Oskar Dvořák (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odovzdať by ich mohli počas týždňa. Predstavitelia hnutí to uviedli na pondelkovej tlačovej konferencii. Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

VIDEO Vyhlásenie strán KDH, PS a Slovensko k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej

Vyhlásenie strán KDH, PS a Slovensko k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Teraz nám sľubujú, že novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave postavia o 14 rokov v absolútne nevhodnej lokalite," podčiarkol Marek Krajčí (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) na margo rozhodnutia, že univerzitná nemocnica by mala napokon vyrásť v bratislavskom Ružinove. Upozornil, že v novej lokalite budú musieť nanovo vyriešiť otázky ako posudky či vysporiadanie pozemkov, pričom na Rázsochách už boli viaceré hotové.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (6)
Marek Krajčí  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Spolu s Petrom Stachurom (KDH) a Oskarom Dvořákom (PS) upozornili, že projektu v Ružinove chýba komplexnosť, centrum vzdelávania či vedecký park. Myslia si, že takáto nemocnica by mala byť aj miestom pre vzdelávanie medikov či výskum. Vyzdvihli potrebu komplexnej koncovej nemocnice, ktorá by riešila aj tie najťažšie stavy pacientov z celého Slovenska a ktorá by bola čo najskôr k dispozícii pacientom. Stachura poznamenal, že Rázsochy sú, navyše, veľký pozemok s potenciálom rozširovania nemocnice v budúcnosti.

Peter Stachura
Zobraziť galériu (6)
Peter Stachura  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Okrem toho hovoria o ohrození financií z plánu obnovy. "Počas pôsobenia ministerky Dolinkovej vo vedení rezortu zdravotníctva došlo k niekoľkým neodborným rozhodnutiam, očividnému nadŕžaniu voči súkromníkom pri zmene zaradenia kardiocentra Agel a nemocnice Bory do vyššej kategórie či známy dodatok k zmluve pre nemocnicu v Spišskej Novej Vsi," skonštatoval Stachura. "Súťaž na dotácie z plánu obnovy, kde ministerka zvýhodnila Pentu už dokonca vyšetruje aj európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF)," podotkol Dvořák.

Oskar Dvořák
Zobraziť galériu (6)
Oskar Dvořák  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerka už koncom minulého týždňa avizovala, že celý projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave chce predstaviť verejnosti po schválení vládou. Odmietla prekrúcanie faktov zo strany opozície. Stachura podotkol, že KDH pri kritike vychádza z už zverejnených dokumentov v Centrálnom registri zmlúv a keby šírili hoaxy, ministerka by ich podľa neho dávno vysvetlila.Čo sa týka neúčasti SaS na tlačovej konferencii, pozvanie strana dostala. Zástupcovia hnutí uviedli, že práve liberáli by mali vysvetľovať svoj postoj a dôvody obhajoby ministerky.

Strana SaS reagovala, že zvolanie schôdze v parlamente k odvolávaniu Dolinkovej nepodporí. Odôvodnila to tým, že za niektoré problémy, pre ktoré chcú opoziční politici ministerku odvolávať, sú zodpovední aj niektorí z nich. Upozornila napríklad na meškanie projektov z plánu obnovy za vlády Igora Matoviča. Zároveň tvrdí, že hlavným dôvodom, prečo chcú poslanci z KDH a hnutia Slovensko ministerku odvolať, je ich boj za štátne zdravotníctvo a boj proti prístupu k interrupciám.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (6)
Jana Bittó Cigániková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SaS zároveň deklarovala, že za ministerkino prípadné odvolanie v parlamente možno zahlasuje, pretože na to podľa nej existujú dôvody. Skritizovala ju napríklad za výmeny vo vedení nemocníc či v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni. "Treba jasne povedať, že pani Dolinková nepatrí k najschopnejším ministrom zdravotníctva, že sme od nej očakávali oveľa viac a mala na to aj možnosti," dodala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) na pondelkovej tlačovej konferencii.

Rázsochy sú podľa Dolinkovej zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího (Slovensko, KÚ, Za ľudí) a Oskara Dvořáka (PS). Svedčí o tom podľa nej aj odborný pohľad opozičnej strany SaS. Stanovisko poskytol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

PS, KDH a hnutie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 Nová koncová nemocnica Rázsochy je podľa Dolinkovej zlyhaním vlády Eduarda Hegera aj Ľudovíta Ódora, pre ktoré poslanci Dvořák a Krajčí pracovali. "Pamätáme si, ako verejne klamal vtedajší premiér Eduard Heger o tom, ako sa plnia míľniky Plánu obnovy a odolnosti vo výstavbe nemocnice na Rázsochách. Musela som pri tomto flagrantnom zlyhaní týchto pánov konať okamžite a hľadala som to najlepšie a najefektívnejšie riešenie," vyhlásila ministerka. Dodala, že počká na rozhodnutie vlády, predstúpi pred verejnosť a korektne bude informovať o projekte novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko v pondelok oznámili, že spoločne zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej z funkcie. Odovzdať by ich mohli počas týždňa. Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Strana SaS reagovala, že zvolanie schôdze v parlamente k odvolávaniu Dolinkovej nepodporí. Odôvodnila to tým, že za niektoré problémy, pre ktoré chcú opoziční politici ministerku odvolávať, sú zodpovední aj niektorí z nich. Zároveň tvrdí, že hlavným dôvodom, prečo chcú poslanci z KDH a hnutia Slovensko ministerku odvolať, je ich boj za štátne zdravotníctvo a boj proti prístupu k interrupciám. Strana zároveň deklarovala, že za ministerkino prípadné odvolanie v parlamente možno zahlasuje, pretože na to podľa nej existujú dôvody.

Viac o téme: OdvolaniePodpisyKDHPSZuzana DolinkováHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu