Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Američania sa utečencov boja, nechcú ich pustiť za hranice: Výnimkou by mali byť len kresťania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Sedem amerických štátov sa v reakcii na piatkové útoky v Paríži rozhodlo neprijímať žiadnych sýrskych utečencov.

Oznámili to republikánski guvernéri týchto štátov. Niektorí prezidentskí kandidáti pravice zase rozpútali diskusiu o tom, či výrazne neobmedziť výdavky na prijímanie utečencov zo Sýrie alebo či neposkytovať útočisko len kresťanom.

"Po dôkladnom preskúmaní teroristických útokov proti nevinným obyvateľom Paríža ... sa nebudem podieľať na politike, ktorá by ohrozila bezpečnosť obyvateľov Alabamy," vyhlásil v nedeľu podľa agentúry AFP jej guvernér Robert Bentley. S ohľadom na "hroznú situáciu v Paríži" to isté oznámil aj guvernér Michiganu Rick Snyder. Dnes sa k nim pridali aj politickí lídri Texasu, Arkansasu, Indiany, Louisiany a Mississippi.

"Ani vy, ani žiadny federálny úradník nemôže zaručiť, že sýrski utečenci nebudú súčasťou nejakej teroristickej aktivity," napísal dnes v otvorenom liste prezidentovi Barackovi Obamovi texaský guvernér Greg Abbott.

Podľa právnych expertov oslovených agentúrou AP však zrejme nemajú vedúci predstavitelia jednotlivých štátov právomoc zamedziť prijatiu utečencov, ak o ich umiestnení na ich území rozhodne federálna vláda. "Tí ľudia neprídu na hranicu (jednotlivých štátov). Federálna vláda ich tam umiestni," povedala Harvardská expertka na imigračné právo Deborah Ankerová.

Republikáni v Snemovni reprezentantov dnes naznačili, že sa pokúsia prekaziť Obamov plán na prijatie 10.000 sýrskych utečencov v budúcom roku tým, že neumožnia Bielemu domu presadiť do federálneho rozpočtu peniaze potrebné na uskutočnenie tohto kroku.

Viac o téme: UtečenciUSAIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu