Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico po rokoch prekvapil na tlačovke kvôli Matovičovi: Rozhorčená reakcia, prehovorili odborníci!

Robert Fico prišiel v piatok na tlačovku aj s manželkou Svetlanou. Zobraziť galériu (5)
Robert Fico prišiel v piatok na tlačovku aj s manželkou Svetlanou. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Igor Matovič v piatok na sociálnej sieti uverejnil status s tvrdením, že Robert Fico a jeho žena majú na Belize založené tajné účty, na ktorých sa nachádza takmer 675 miliónov dolárov. Na túto šokujúcu správu okamžite zareagoval premiér a prekvapivo, po dlhej dobe, spolu s manželkou Svetlanou vystúpil na tlačovej konferencii, na ktorej oznámil, že na šéfa OĽaNO podávajú trestné oznámenie. O vyjadrenie ku kauze sme požiadali politológa aj špecialistku na neverbálnu komunikáciu, ktorá pre Topky posúdila správanie prominentného páru počas rozhovoru pred kamerami.

Pohľad politológa Tomáša Jahelku

Čo si myslíte o Matovičovom obvinení, že Robert Fico s manželkou majú tajné účty na Belize? Je to len predvolebný ťah?

Matovičovo obvinenie vnímam ako súčasť predvolebného boja a najmä ako snahu odvrátiť pozornosť od vlastnej osoby v súvislosti s raziou v jeho rodinnej firme.

Neunáhlil sa Matovič, keď opäť obvinil kolegu-politika a pritom nepredložil žiadne dôkazy, ktoré by jeho slová potvrdzovali? 

Nemyslím, že sa unáhlil, načasoval to jednak vtedy, kedy potreboval a na druhej strane si musel byť vedomý, že Fico s najväčšou pravdepodobnosťou na neho podá trestné oznámenie, preto bude zaujímavé sledovať, s akými dôkazmi Matovič príde.

Prečo si Fico priviedol na tlačovku aj svoju manželku Svetlanu, hoci za celý čas nepovedala ani slovo? 

Ficova manželka sa brífingu predsedu vlády zúčastnila z dôvodu, že údajný účet na Belize má byť vedený spoločne na Roberta Fica a jeho ženu Svetlanu a teda Matovičovo obvinenie sa týka aj jej.

Akú bude mať táto kauza dohru? 

Ak Matovič nepríde naozaj s hodnovernými dôkazmi, tak kauza upadne do zabudnutia ako všetky ostatné.

Matovičov kontroverzný status
Zobraziť galériu (5)
Matovičov kontroverzný status  (Zdroj: Facebook)

Pohľad expertky na reč tela Nory Laukovej

Viacerí si všimli, že Svetlana Ficová pôsobila počas konferencie akoby duchom neprítomne. O zhodnotenie jej správania sme preto požiadali špecialistku na neverbálnu komunikáciu Noru Laukovú.

Manželka Roberta Fica počas tlačovky neprehovorila.
Zobraziť galériu (5)
Manželka Roberta Fica počas tlačovky neprehovorila.  (Zdroj: SITA)

Fico po rokoch prekvapil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Z prejavu jeho manželky vidieť pohoršenie, únavu, skľúčenosť a ľútosť. Očný kontakt je viac submisívny, miestami nevyrovnaný s prejavom dôrazu na očakávanie možných reakcií. Jej postoj je napnutý, avšak stiahnutý, čo prezrádza, že ju celá situácia ponižuje. Otáčanie hlavou je prejavom kontroly situácie, ktorá jej je veľmi nepríjemná, cítiac sa diskomfortne." uviedla pre Topky expertka na reč tela, ktorá si posvietila aj na gestikuláciu a pohyby nášho premiéra.

"Čo sa týka neverbálneho prejavu pána Fica, je veľmi v postoji napätý a pohybujúci sa v priestore, čo hovorí o skrytom rozhorčení, ktoré ovláda a dôraze s nutnosťou zvládnuť situáciu v pokoji. Jeho gestikulácia je otvorená a vysvetľujúca. Očný kontakt je udržiavaný, priamy, otvorený a vyjadruje s mimikou tváre nesúhlas, pohŕdanie a pohoršenie nad situáciou. Je vyjadrením jednoznačného vymedzeného postoja a nesúhlasu," dodala Nora Lauková.

Igor Matovič avizoval "atómovú bombu"

Igor Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Igor Matovič v piatok zverejnil anonymnú informáciu, ktorú dostal pred dvoma týždňami do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je vraj 674 546 004,42 USD.

„Informáciu som dostal anonymne zároveň s tým, že mám presne zdokladovaný prípad, akým spôsobom sa tento účet plní. Je to korupčný prípad verejného obstarávania na Slovensku, potrebujem si doplniť informácie a avizoval som, že keď ten prípad zverejním, bude to atómová bomba,“ vyjadril sa Matovič. Ide podľa neho o verejné obstarávanie za niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré sa konalo v posledných dvoch rokoch.

„Anonymné udanie má prílohu asi dvadsať alebo tridsať prefotených konkrétnych faktúr, blokov, zmlúv, objednávok, ktoré dokladujú, ako cez manipulácie verejného obstarávania peniaze vyvážajú zo Slovenska a vraj na tento účet. Sľubujem, že to v dohľadnej dobe zverejním, len si tam potrebujem doplniť niektoré informácie,“ priblížil Matovič.

Viac o téme: Robert FicoSvetlana Ficová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu