Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico si vie predstaviť vojenské jednotky členských štátov EÚ v Líbyi

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico si vie predstaviť, po dohode s niekým v Líbyi, že by vojenské jednotky členských štátov EÚ boli v tejto krajine, aby sa tam vytvorila bezpečná zóna pre ľudí, ktorí utekajú pred násilím. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Nám ide o to, aby sa situácia riešila tam, odkiaľ prichádzajú migranti," vyhlásil. Za reálnu považuje aj pomoc krajinám, ako sú Taliansko či Grécko, pokiaľ ide o prijímacie tábory. Slovensko by podľa jeho slov vedelo podporiť tieto tábory napríklad finančne, humanitárne, liekmi, zdravotníckymi pomôckami či zdravotníckym personálom. 

Nevylučuje tiež, že Slovensko môže byť pre migrantov aj tranzitnou krajinou. Upozorňuje však, že by šlo len o ľudí, ktorých si sami vyberieme a skontrolujeme. "Aby sme mali istotu, že sem neprichádza nejaká vysunutá teroristická jednotka z Islamského štátu," podotkol premiér. Ako tvrdí, musia sa presne oddeľovať migranti, ktorí idú do Európy za robotou, od tých, ktorí utekajú pred násilím či terorizmom.

Zrušenie povinných kvót v súvislosti s migrantmi považuje Fico za veľké diplomatické víťazstvo Slovenskej republiky. Podľa neho Slovensko viedlo skupinu krajín V4 do zásadného súboja, ktorý skončil odmietnutím povinných kvót. "Tak nepríjemnú noc a taký nátlak som v živote v Bruseli nezažil. Bol vyvíjaný na nás tlak len preto, že sme si dovolili povedať, že nesúhlasíme s povinnými kvótami," priblížil Fico. Upozornil však, že by bolo chybou, ak by diskusia skončila len pri kvótach. Problém s migrantmi totiž podľa jeho slov naďalej trvá.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu