Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lajčák o najväčšej hrozbe súčasnosti: Európa je obkolesená zlom a nestabilitou!

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Terorizmus je podľa ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka v súčasnosti najväčšou hrozbou, ktorej čelíme a musíme byť proti nej jednotní a nekompromisní. Uviedol to dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Potvrdzujú to aj nedávne udalosti v Tunisku. "Príjmy z cestovného ruchu sú pre Tunisko veľmi dôležité a presne na toto citlivé miesto bol tento útok zameraný," povedal Lajčák. Podľa neho bolo cieľom zavraždiť nevinných ľudí, dovolenkárov, a odstrašiť ďalších od dovolenky v Tunisku, spôsobiť paniku a škody tunajšiemu hospodárstvu. "Je to vyložene jedna negatívna agenda ublížiť krajine, ktorá je stabilizovaná a má svoje procesy pod kontrolou," konštatoval.

Ako ďalej uviedol, Európa je momentálne obkolesená zónami nestability, kde ľudia stratili svoje elementárne istoty a riešenie hľadajú v úteku. "Bezpečnostné prostredie okolo nás, okolo Európy, ktoré sa zhoršilo a je zlé, spôsobuje aj tieto prejavy terorizmu a rovnako tak aj nárast počtu utečencov a vôbec migrácie," vysvetlil Lajčák.

Predseda zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd) v diskusnej relácii uviedol, že motívom útoku v Tunisko bolo deštruovať. "Tunisko je totiž takmer jediná z arabských krajín, v ktorých sa revolúcia ujala ako cesta k demokracii a slobodnej spoločnosti," povedal. Teroristický útok podľa jeho slov Tunisko ekonomicky ťažko poškodí. V súvislosti s islamským terorizmom a Západom tvrdí, že pokiaľ sú oddaní nasledovníci radikálneho výkladu islamu, majú povinnosť nenávidieť civilizáciu neveriacich. 

Podľa ministra zahraničných vecí by ale nebolo dobré stavať nedávne teroristické útoky vo svete ako konflikt západnej civilizácie a islamu. "Ich cieľom bolo poškodiť moslimské krajiny," povedal Lajčák.

Minister upozornil, že akútnym a celoeurópskym problémom je dnes aj migrácia, ktorá si vyžaduje celoeurópske riešenie. V tomto smere sa nevyhol ani kritike. "My sami o sebe hovoríme, že sme národ dobrosrdeční a pohostinní, ale keby sme to mali demonštrovať, tak zlyhávame," konštatoval Lajčák, ktorý tvrdí, že k problému s migrantmi treba pristupovať komplexne.

Dnes podľa jeho slov totiž nevieme, kto sú ľudia, ktorí prichádzajú do Európy pre ohrozenie života a ktorí sú zas tí, ktorí prichádzajú za vidinou vyššieho životného štandardu. "My to musíme oddeliť. Vedieť sa postarať o tých, ktorí naozaj riskujú svoj život, a vrátiť späť tu druhú skupinu," poznamenal. Za reálne považuje napríklad vytvorenie zberných táborov mimo krajín EÚ, kde by sa zisťoval skutočný dôvod migrácie ľudí.

MZVaEZ SR odporúča dovolenkárom v Tunisku, aby boli ostražití 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemení aktuálne cestovné odporúčanie pre Tunisko. Od začiatku tohto mesiaca rezort upozorňuje dovolenkárov, aby "zvážili nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí". Krajina je totiž v zložitom transformačnom procese a prináša so sebou bezpečnostné riziká. Možnú zmenu odporúčania však nevylučuje.

"MZV odporúča dovolenkárom v Tunisku vysokú ostražitosť a rešpekt k pokynom bezpečnostných zložiek a hotelového personálu," informoval hovorca rezortu Peter Stano.

"Jedným zo zákerných aspektov terorizmu je, že sa nedá odhadnúť, kedy a kde udrie. Situáciu vyhodnocujeme v komunikácii s ďalšími partnermi v rámci EÚ," uviedol Stano. V piatok (26.6.) došlo v Tunisku k teroristickému útoku, v dovolenkovej destinácii prišlo o život asi 40 ľudí.

Viac o téme: TerorizmusMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu