Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Poslanci budú rokovať o eurofondoch, štatistike i Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Diskusiou k návrhu zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov otvoria poslanci 6. deň 37. schôdze parlamentu. Materiál, ktorý pripravil rezort financií, upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy v podmienkach SR. Dôvodom schválenia navrhovaného zákona sú zmeny viacerých pravidiel využívania eurofondov, ktoré obsahujú nové nariadenia Európskej únie (EÚ) pre nové programové obdobie 2014 až 2020.

Poslanci prerokujú aj novelu zákona o štátnej štatistike, podľa ktorej sa komunikácia podnikateľských subjektov so Štatistickým úradom SR pri zisťovaní štatistických údajov bude vykonávať takmer výhradne elektronickou formou. Okrem elektronizácie komunikácie úradu so spravodajskými jednotkami má novela za cieľ integrovať do zákona požiadavky Kódexu postupov pre európsku štatistiku. 

V praxi by tak mali spravodajské jednotky so Štatistickým úradom SR komunikovať elektronicky, kým podľa doterajšej úpravy sa považovala listinná a elektronická komunikácia medzi úradom a spravodajskými jednotkami za rovnocennú a každý subjekt si mohol vybrať, akú formu využije. Výnimkou má byť len komunikácia s úradom v prípade fyzických osôb a fyzických osôb podnikateľov bez zamestnancov. 

Parlamentné výbory dnes budú diskutovať aj o situácii na Ukrajine. Spoločné rokovanie zahraničného výboru a výboru pre európske záležitosti sa začne za prítomnosti ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o 13:00. Výbory by mali prijať uznesenie, o ktorom budú poslanci v piatok diskutovať v pléne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu