Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jaceňuk: V deň uvalenia ruských sankcií musíme prijať zrkadlové opatrenia

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že Ukrajina sa musí pripraviť na odvetné opatrenia v prípade, že Rusko zakáže dovoz ukrajinských výrobkov na svoj trh, ako to 7. augusta urobilo v prípade poľnohospodárskych a priemyselných výrobkov z USA, Kanady, EÚ, Austrálie a Nórska.

Jaceňuk na dnešnom zasadnutí vlády vyhlásil, že Ukrajina musí byť pripravená tak, aby v deň uvalenia ruských sankcií mohla "bezodkladne prijať zrkadlové opatrenia", uviedla agentúra RIA Novosti.

Parlamenty Ukrajiny a EÚ v utorok ratifikovali asociačnú zmluvu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá nadobudne platnosť 1. novembra tohto roku. Ukrajina, Rusko a EÚ sa medzitým dohodli, že časť asociačnej zmluvy, ktorá sa týka vytvorenia zóny voľného obchodu, sa začne uplatňovať od 1. januára 2016. Rusko prisľúbilo, že v medziobdobí nebude zavádzať opatrenia na ochranu svojho trhu, vrátane uvalenia dovozných ciel na tovary z Ukrajiny.

Brusel už deklaroval, že právnou cestou potvrdí svoj záväzok vyplývajúci z asociačnej zmluvy. Kyjevská vláda tak urobiť nemieni. Ako uviedol ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uľukajev, ruská strana v tejto situácii môže potvrdiť nariadenie o zavedení dovozných ciel pre Ukrajinu a potom ho zrušiť v prípade, že Kyjev splní svoje záväzky ohľadom obchodovania s EÚ. 

Lustráciám sa podrobí milión štátnych zamestnancov

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že lustračný zákon, ktorý ukrajinský parlament prijal v utorok v poslednom čítaní, sa bude vzťahovať na zhruba milión štátnych zamestnancov vrátane vysokopostavených vládnych úradníkov. 

Previerkam sa podrobia všetci členovia vlády, zamestnanci ministerstva vnútra, tajnej služby a prokuratúry, uviedol a spresnil, že "pôjde o celú vertikálu moci".

Legislatíva zavádza osobitné previerky "osôb oprávnených vykonávať funkcie na úrovni štátu alebo miestnej samosprávy", ako aj previerky kandidátov na takéto posty.

Lustračným osvedčením bude musieť disponovať ukrajinský prezident, predseda parlamentu, predseda vlády a vicepremiéri, šéf národnej bezpečnostnej služby, guvernér národnej banky, poslanci parlamentu, sudcovia, predstavitelia armády a členovia ústrednej volebnej komisie. 

Požadované osvedčenie nebudú môcť získať osoby, ktoré medzi 25. februárom 2010 a 22. februárom 2014 (za úradovania prezidenta Janukovyča) zastávali vedúce pozície v štátnej exekutíve, bezpečnostnej službe, národnej banke alebo prokuratúre. 

Zákaz sa vzťahuje aj na všetkých príslušníkov bezpečnostných a súdnych orgánov a miestnych predstaviteľov, ktorí spôsobili ujmu na živote, zdraví alebo majetku účastníkom protestov na kyjevskom Majdane. 

Do rovnakej skupiny sú zaradené aj osoby, ktoré pred vyhlásením nezávislosti Ukrajiny v roku 1991 zastávali čelné funkcie v sovietskej komunistickej strane a v ďalších politických a bezpečnostných zložkách sovietskeho režimu. 

Z lustrácií budú vopred vylúčení aj jednotlivci zodpovední za potláčanie hnutia za nezávislosť Ukrajiny v čase druhej svetovej vojny a v povojnových rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu