Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Putin: Ďakujem všetkým občanom, ktorí sa postarali o ukrajinských utečencov

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Šéf Kremľa Vladimir Putin sa dnes poďakoval ruskému národu za to, ako prijal ukrajinských utečencov, informovala agentúra ITAR-TASS.

"Rád by som sa poďakoval všetkým našim občanom za láskavosť a srdečnosť, s akou sa postarali o ľudí, ktorí boli donútení opustiť svoje domovy na východe Ukrajiny a prísť do Ruskej federácie," uviedol Putin na stretnutí s novozvolenými gubernátormi.

Na margo nedeľňajších komunálnych a regionálnych voľieb Putin povedal, že zvíťazili sily, ktoré sú pripravené brániť ruské národné záujmy.

"Hlavný výsledok (volieb) je ten, že spoločnosť prejavila svojho ducha solidarity voči rôznym výzvam. Rád by som zdôraznil, že voliči podporili tie politické sily, ktoré sú pripravené brániť naše národné záujmy a sú odhodlané rozvíjať a posilňovať náš štát," konštatoval ruský prezident a poďakoval sa občanom, ktorí prišli k volebným urnám.

Kyjev hlási viac ako 2400 nezvestných alebo zajatých príslušníkov bezpečnostných síl

Vyše 2400 príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl, ktorí sa zapojili do vojenskej operácie na juhovýchode krajiny, je na zoznamoch nezvestných alebo zajatých. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na vyhlásenie poradkyne ukrajinského prezidenta Iryny Heraščenkovej.

Poradkyňa pre urovnanie konfliktu na Ukrajine na Facebooku napísala, že zoznamy predložilo stredisko Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktoré má na starosť oslobodenie zajatcov a pátranie po "nezvestných v boji".

SBU podľa Heraščenkovej zoznamy každý deň aktualizuje. Na slobodu sa doteraz podľa týchto údajov dostalo približne 1000 zajatcov.

V bieloruskom Minsku zasadla 5. septembra kontaktná skupina pozostávajúca zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe. Prítomní boli aj predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Strany sa dohodli na prímerí, stiahnutí vojakov, ako aj na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých".

 

Moskva dúfa, že Ukrajina a EÚ odložia uplatnenie asociačnej dohody

Moskva očakáva, že Ukrajina a Európska únia odložia uplatnenie ekonomickej časti asociačnej dohody, ako sa na tom dohodli 12. septembra v Bruseli, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Rusko podľa neho očakáva, že "rozhodnutie o odložení dočasného uplatňovania pravidiel zóny voľného obchodu do 31. decembra 2015 bude Európskou úniou a Kyjevom právne formalizované".

Podľa agentúry ITAR-TASS sa rezort odvoláva na "dohodu uzavretú na ministerskej schôdzke v Bruseli 12. septembra, ktorá pomôže vyhnúť sa dodatočným komplikáciám v rusko-ukrajinských obchodných a hospodárskych vzťahoch".

Rezort diplomacie dodal, že ak Kyjev a Brusel nedodržia dohodu, Rusko si vyhradzuje právo okamžite reagovať "v súlade s pravidlami WTO (Svetovej obchodnej organizácie), SNŠ (Spoločenstva nezávislých štátov) a Colnej únie".

Rusko privítalo zákon o osobitnom štatúte pre niektoré časti Ukrajiny

Rozhodnutie parlamentu v Kyjeve udeliť niektorým častiam na východe Ukrajiny osobitný štatút označila dnes Moskva za "krok správnym smerom". 

Podľa agentúry Reuters však ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že akékoľvek snahy o zásadnú zmenu alebo zrušenie zákona, ktorý ukrajinský parlament prijal v utorok, by viedli k väčšej konfrontácii na východe a k podkopaniu mierového úsilia.

Ukrajinský parlament schválil zákon o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti. Návrh taktiež stanovuje usporiadanie predčasných miestnych volieb na 7. decembra.
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes povedal, že vláda v Kyjeve uzná voľby len v tom prípade, ak budú spĺňať medzinárodné normy a budú na ne dohliadať pozorovatelia.

Lídri samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky však označili zákon za "styčný bod pre budúci dialóg, nie za legislatívny akt", informovala agentúra RIA Novosti. Štatút regiónu podľa nej zostáva neistý, keďže lídri separatistov si robia nárok na celú Doneckú a Luhanskú oblasť, zatiaľ čo Kyjev je ochotný udeliť osobitný štatút len územiam, ktoré v súčasnosti kontrolujú povstalci.

Protiteroristická operácia bude stáť Kyjev päť miliárd dolárov 

Protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny stála Kyjev päť miliárd dolárov, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie poradkyne ukrajinského prezidenta Iryny Heraščenkovej.

Poradkyňa pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny doplnila, že takmer 12 miliónov dolárov bolo prijatých ako dar pre potreby ozbrojených síl.

Kyjev spustil v apríli vojenskú operáciu proti separatistom na východe krajiny, ktorí odmietli uznať legitimitu novej vlády po februárovom štátnom prevrate, napísala RIA Novosti.

Podľa odhadov OSN zahynulo od začiatku operácie najmenej 3000 ľudí vrátane civilistov či novinárov a viac ako 6000 osôb utrpelo zranenia.

V bieloruskom Minsku zasadla 5. septembra kontaktná skupina pozostávajúca zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe. Kyjev a separatisti sa na schôdzke dohodli na prímerí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu