Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lipšic: Jediné, na čo krajina pod vedením Fica má, je dávať peniaze Pente

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jediné, na čo krajina pod vedením vlády Roberta Fica (Smer-SD) má, je podľa poslanca Národnej rady SR Daniela Lipšica (nezaradený) dávať peniaze finančnej skupine Penta. Lipšic to dnes uviedol na brífingu pred budovou ministerstva zdravotníctva v Bratislave, kde takto reagoval na projekt unitárnej zdravotnej poisťovne, ktorý dnes schválila vláda.

"Pred niekoľkými týždňami žiadali zvýšenie platov zdravotné sestry, premiér im odkázal, že krajina na to nemá," podotkol Lipšic. Rovnako podľa jeho slov žiadali o zvýšenie platov lekári, učitelia, vojaci, no aj im premiér povedal, že krajina na to nemá. Vláda však na dnešnom rokovaní schválila, že pravdepodobne kúpi akcie zdravotných poisťovní vrátane zdravotnej poisťovne Dôvera.
      
Pred niekoľkými týždňami pritom premiér podľa Lipšica povedal, že odhaduje kúpnu cenu akcií na približne osemnásobok ročného zisku. "Dôvera mala zisk v minulom roku okolo 40 miliónov eur, takže to je okolo 320 miliónov eur. Čiže premiér avizoval, že sa bude pohybovať v sume okolo 320 miliónov eur, ktoré vyplatí akcionárom Dôvery, teda najmä finančnej skupine Penta," dodal Lipšič.
      
Podľa skupiny Penta takéto vyhlásenia zavádzajú verejnosť a vzbudzujú pochybnosti o tom, komu vlastne slúžia. "Na vyhlásenia politika, ktorý bez škrupúľ a bez akejkoľvek úcty k faktom zneužíva celý rad tém len na vlastnú sebaprezentáciu, nevidíme zmysel podrobnejšie reagovať," uviedol hovorca Penta Investments Martin Danko.
      
Vláda na svojom dnešnom rokovaní potvrdila zámer vytvoriť na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, a to aj vtedy, ak bude musieť siahnuť po vyvlastňovaní. "Chceme na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, pokiaľ sa nedohodneme s vlastníkmi dvoch súkromných spoločností, bude použitý legitímny a ústavný postup, ktorý sa nazýva vyvlastnenie," uviedol dnes premiér Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu