Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lipšic a Žitňanská chcú znížiť príspevky na činnosť strán!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šetriť finančné prostriedky zo zdrojov štátneho rozpočtu a zvýšiť transparentnosť financovania politických strán a hnutí chcú poslanci NR SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská (obaja nezávislí). Zmeniť súčasný stav plánujú novelou zákona o politických stranách a hnutiach, ktorou sa bude parlament zaoberať na poslednej tohtoročnej schôdzi. Tá sa začne 27. novembra.

Ďalším cieľom návrhu je znížiť riziko korupcie a motivovať strany hľadať na svoje aktivity súkromné zdroje. Novela má tiež sflexibilniť možnosť financovania strán fyzickými osobami a spružniť prijatie darov v prípade nižších súm.

Ak Lipšic a Žitňanská uspejú, politické strany budú mať povinnosť zriadiť na účely prijímania darov a iných bezodplatných plnení jeden bankový účet a realizovať toto prijímanie výlučne bezhotovostne. Pokiaľ ide o dary do 100 eur od jednej osoby za rok, navrhuje sa upustiť od povinnosti písomnej zmluvy s osvedčenými podpismi, keďže toto opatrenie sa v praxi ukázalo ako kontraproduktívne.

Návrh novely zároveň znižuje výšku príspevku na činnosť strán a príspevku za poslanecké mandáty na polovicu. Tieto príspevky majú byť len doplnkom k darom a iným bezodplatným plneniam, ktoré strana prijme. "Cieľom je motivovať strany a hnutia nachádzať zdroje primárne od iných osôb ako od štátu a viazať sumu príspevkov od štátu na takto získané zdroje. Zastávame názor, že príspevky od štátu by mali byť pre strany doplnkovým zdrojom financovania, a nie hlavným, resp. jediným príjmom," tvrdia Lipšic a Žitňanská. S týmito zmenami súvisí aj zmena v systéme vyplácania príspevkov, ktorou sa navrhuje vyplácať ich spätne, na základe údajov z výročnej správy strany.

Nezávislí poslanci chcú zároveň dosiahnuť, aby si techniku, ako napríklad notebook a tlačiareň, ktoré poslanci dostávajú od štátu, po skončení mandátu nemohli nechať. "Nie je žiaden legitímny dôvod na to, aby po skončení výkonu funkcie poslanci nemali technické vybavenie vrátiť Národnej rade SR, a toto mohlo byť následne použité pre ďalších poslancov, alebo na iné účely v rámci štátnych inštitúcií," tvrdia.

Lipšic a Žitňanská vypočítali, že ich novela ušetrí štátu 5,45 milióna eur ročne, resp. 21,81 milióna za jedno volebné obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu