Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mikolášik: Nobelova cena potvrdila význam neembryonálnych kmeňových buniek

Miroslav Mikolášik
Miroslav Mikolášik (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Udelenie Nobelovej ceny za medicínu pre výskum alternatív k výskumu embryonálnych kmeňových buniek podľa europoslanca Miroslava Mikolášika (EĽS/KDH) potvrdilo, že kľúčovými sú dospelé kmeňové bunky.

Slovenský europoslanec dlhodobo propaguje tzv. indukované pluripotentné kmeňové bunky (iPS). Na výskum embryí a z nich pochádzajúcich buniek sa podľa neho vyhodil už "obrovský" balík financií a nielen, že je eticky problémový, ale nevyliečil ani jedno ochorenie.

"Oproti embryonálnym kmeňovým bunkám dospelé kmeňové bunky dokážu už dnes zlepšiť zdravotný stav v prípade viac ako 70 rôznych chorôb a udelenie Nobelovej ceny za objav, že dospelé bunky môžu byť preprogramované na pluripotentné, je veľké zdôraznenie toho, že správna cesta vedie práve cez dospelé kmeňové bunky," povedal Mikolášik. Nobelovu cenu za medicínu získali John B. Gurdon a Šinja Jamanaka, ktorí zistili, že dospelé bunky môžu byť preprogramované tak, aby sa z nich stali bunky schopné ďalšieho vývoja, pričom sa z nich môže stať napríklad iné tkanivo v tele. Technika ponúka možnosť nahradiť výskum embryonálnych kmeňových buniek.

Práve preto Mikolášik spolu s kolegami požaduje vylúčenie financovania výskumu embryonálnych kmeňových buniek z európskeho rozpočtu v rámci nového výskumného programu Európskej únie (EÚ) Horizont 2020. "Na výskum embryí a embryonálnych kmeňových buniek nesmie byť z európskeho rozpočtu použitý ani cent, naopak musíme podporovať výskum dospelých kmeňových buniek. Opierame sa už nielen o etický problém, ale i ekonomickú neefektivitu, neudržateľnosť, keď navyše vieme, že existujú iné výskumné metódy, ktoré prinášajú reálne riešenia, nielen sľuby a falošné nádeje," zhrnul Mikolášik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu