Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gašparovič: Na summit pôjdem ja alebo Radičová

Iveta Radičová a Ivan Gašparovič
Iveta Radičová a Ivan Gašparovič

BRATISLAVA – Slovenskú delegáciu na rokovaní Európskej rady a summite eurozóny môže 23. októbra viesť prezident Ivan Gašparovič rovnako ako premiérka Iveta Radičová. Tvrdí to hlava štátu s tým, že ak by mala delegáciu viesť Radičová, tak by išlo o presun kompetencie prezidenta na ňu.

„Prezident zastupuje SR navonok, dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy - dojednávanie medzinárodných zmlúv môže preniesť na vládu SR,“ citoval Gašparovič príslušný článok ústavy. Odmietol názor Radičovej, že slovenská stolička na summite môže zostať aj prázdna. „Nezostane, do Bruselu niekto pôjde,“ povedal s tým, že by nás považovali za štát, ktorý nevie zvládnuť politiku nielen domácu, ale aj zahraničnú.

Gašparovič tvrdí, že vláda si nemôže určiť, kto na summit pôjde, ak nemá dôveru parlamentu. „Určím to ja tým, že som túto vládu neodvolal,“ vyhlásil Gašparovič s tým, že nikdy nepovedal, že by tam Slovensko dočasne nemohla ešte zastupovať premiérka Radičová. Hoci už z pozície parlamentu je bývalou premiérkou, z pozície hlavy štátu má ešte niektoré ním delegované právomoci, vysvetľoval Gašparovič.

Prezident si trúfa na summit ísť aj napriek tomu, že rokovacím jazykom bude angličtina. Na podobných podujatiach sa už mnohokrát zúčastnil a aj prednášal návrhy. Na týchto podujatiach sa podľa neho tlmočí. „Je niekoľko premiérov a prezidentov, ktorí takisto po anglicky nehovoria,“ dodal.

Gašparovič ešte nechcel povedať, či prípadne v piatok neodvolá vládu. „Vo štvrtok sa stretnem s predsedami politických strán a tam možno padne rozhodnutie,“ uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu