Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Seniorom by mohol byť vyplatený mimoriadny príspevok, navrhuje hnutie Slovensko: TAKTO by ho vypočítali

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Seniori by mohli dostať mimoriadny príspevok, vypočítaný ako rozdiel medzi sumou 640 eur a 13. dôchodkom vyplateným v roku 2023. Vyplýva to z návrhu novely zákona o 13. dôchodku, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložila skupina poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí a KÚ.

"Ak v tomto roku bude poberateľovi dôchodku vyplatený 13. dôchodok v sume 300 eur, príslušný orgán vyplatí poberateľovi dôchodku do 31. marca 2024 príplatok k 13. dôchodku v sume 340 eur. V zmysle prechodných ustanovení sa príplatok k 13. dôchodku vyplatí len v roku 2024," uvádza sa v dôvodovej správe. Účinnosť novely sa navrhuje na 1. februára s tým, že príplatok k 13. dôchodku by bol poberateľom vyplatený do 31. marca 2024.

archívne video

V žiadnom prípade nesúhlasíme s 13. dôchodkom, žiadame valorizáciu 3%, hovorí Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Poslanci NR SR v stredu (22. 11.) schválili vládny návrh novely zákona o 13. dôchodku. Všetci seniori tak dostanú tento rok okrem 13. dôchodku ešte jeden mimoriadny príspevok vo výške 300 eur. Už vtedy chcel v pozmeňujúcom návrhu líder hnutia Slovensko Igor Matovič vyplatiť mimoriadny príspevok vypočítaný ako rozdiel medzi sumou 640 eur a 13. dôchodkom vyplateným každému poberateľovi už v novembri. Parlament však s pozmeňujúcim návrhom nesúhlasil.

Predstavitelia Hlasu-SD Peter Pellegrini a Erik Tomáš podľa Matoviča pred voľbami sľúbili seniorom 640 eur už tento rok. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Tomáš však avizoval, že Sociálna poisťovňa v tomto roku 13. dôchodky vo výške priemerného dôchodku vyplatiť nedokáže. V roku 2024 majú však poberatelia akejkoľvek formy dôchodku dostať podľa Tomáša vyplatený 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok.
 

Viac o téme: EkonomikaDôchodcovia Igor MatovičSlovenskoMimoriadny príspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu