Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Seniori sa môžu tešiť: Sociálna poisťovňa začína vyplácať stovky eur navyše! Vieme, kedy príde rad na vás

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. Zobraziť galériu (2)
Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. (Zdroj: Topky, Getty Images)

BRATISLAVA – Tri stovky sú už na dohľad. Sociálna poisťovňa začína s vyplácaním mimoriadneho jednorazového príspevku vo výške 300 eur, ktorý parlament schválil k pôvodnému 13. dôchodku. Prvým seniorom pošle peniaze už 1. decembra.

archívne video

Tlačová konferencia strany Hlas SD: Chceme lepší život dôchodcov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mimoriadny príspevok vo výške 300 eur Sociálna poisťovňa vyplatí všetkým dôchodcom, ktorí majú nárok na výplatu dôchodku v decembri 2023. Stane sa tak automaticky, nie je potrebné o nič žiadať. Príspevok dostane približne 1,46 milióna poberateľov. „Sociálna poisťovňa vyplatí mimoriadny príspevok spolu s dôchodkom vo výplatných termínoch v decembri 2023, čiže od 2. do 24. dňa v mesiaci. 300 eur dostanú penzisti vo výplatnom termíne buď na bankový účet alebo si ho prevezmú spolu s decembrovým dôchodkom na pošte, ak si zvolili výplatu dôchodku v hotovosti,“ vysvetlila poisťovňa.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (2)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

V osobitnom režime bude vyplatený mimoriadny príspevok tým poberateľom, ktorí majú výplatný termín 22. alebo 24. deň v mesiaci. „Týmto dôchodcom zašle Sociálna poisťovňa 300 eur na účet alebo poštovým poukazom na výplatu tak, aby ho mali k dispozícii najneskôr v stredu 20. decembra 2023,“ informovala. Rovnako najneskôr 20. decembra 2023 dostanú 300 eur aj dôchodcovia, ktorým Sociálna poisťovňa priznala dôchodok v uplynulom období, teda v decembri 2023 a ešte nemajú zabezpečenú pravidelnú mesačnú výplatu dôchodku.

Ak senior žije v zahraničí, tak mimoriadny príspevok Sociálna poisťovňa vyplatí v decembri 2023 osobitne, teda nie naraz s dôchodkom za mesiac december 2023. Týka sa to krajín Európskeho hospodárskeho priestoru alebo Švajčiarskej konfederácie. Aj v tomto prípade doručí Sociálna poisťovňa mimoriadny príspevok najneskôr 20. decembra 2023.

Pôvodne minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) avizoval, že seniori si tento rok v decembri prilepšia o 150 eur. Neskôr však oznámil, že sa im vo vláde podarilo zohnať viac peňazí a každý dôchodca tak dostane rovné tri stovky. 13. dôchodky sa začnú vyplácať až na konci budúceho roka. 

Viac o téme: DôchodokSeniori13. dôchodokDôchodcovia Sociálna poisťovňaMimoriadny príspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu