Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenská ekonomika si medzimesačne získala dôveru spotrebiteľov a podnikateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dôvera v slovenskú ekonomiku sa medzi podnikateľmi a spotrebiteľmi v novembri 2023 medzimesačne zvýšila. Pri raste o 4,3 bodu dosiahol sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) úroveň 95,9. Optimistickejší boli podnikatelia v službách a priemysle, pozitívnejšie naladení boli aj spotrebitelia. Opačná bola situácia v stavebníctve, kde bola nálada v novembri najhoršia od decembra 2021. Hodnotenia sa nezmenili v obchode, zostali na úrovni minulého mesiaca. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 V porovnaní s minulým rokom bola ekonomická nálada priaznivejšia o 8,3 bodu, za dlhodobým priemerom však naďalej zaostáva, a to o 6,1 bodu. Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v novembri vzrástol o 4 body na hodnotu -6. Vývoj indikátora výrazne ovplyvnil rast očakávanej priemyselnej produkcie. Jej zvýšenie očakávajú najmä v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií. 

Archívne video: Ekonomika by mala tento rok rásť o 1,2 %, vrchol inflácie máme za sebou

Ekonomika by mala tento rok rásť o 1,2 %, vrchol inflácie máme za sebou (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Sezónne očistený indikátor dôvery v službách v novembri narástol o 8 bodov na hodnotu 9,7. Nárast zaznamenal dopyt za posledné tri mesiace, aj očakávaný dopyt. Zvýšenie dopytu zaznamenali najmä podnikatelia v ubytovacích a stravovacích službách, jeho priaznivý vývoj v nasledujúcich troch mesiacoch zas očakávajú v ostatných činnostiach.

Indikátor dôvery v obchode sa v novembri v porovnaní s októbrom drží na rovnakej úrovni 2,7. Respondenti síce očakávajú nárast podnikateľských aktivít, zároveň však negatívne hodnotia nárast zásob tovarov.

Sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve klesol

V novembri sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 3,5 bodu na -14,5, čo je najnižšia hodnota od decembra 2021. Novembrový pokles ovplyvnili nepriaznivejšie hodnotenia celkovej úrovne objednávok a očakávaného vývoja zamestnanosti. K poklesu objednávok došlo predovšetkým v podnikoch realizujúcich výstavbu budov a špecializované stavebné práce. Nepriaznivejší vývoj zamestnanosti očakávajú najmä podniky uskutočňujúce výstavbu budov a inžinierske stavby.

Optimizmus slovenských spotrebiteľov narastá, dôvera v slovenskú ekonomiku je najvyššia od marca 2020. Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) dosiahol v novembri úroveň -16,3, oproti minulému mesiacu sa zvýšil o 2,4 bodu. Jeho aktuálna hodnota je o 3,8 bodu nad dlhodobým priemerom. Priaznivejšie vidia spotrebitelia vývoj nezamestnanosti a tvorbu úspor. Pozitívnejší očakávajú aj vývoj celkovej hospodárskej situácie, ako aj finančnej situácie domácností.

Viac o téme: EkonomikaZvýšeniePodnikateliaSpotrebiteliaMedzimesačne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu